Infrastruktur

Bygger tunnel i Stockholm

Veidekke får bygga den nya Östbergatunneln i Söderort, ett delprojekt inom Stockholms framtida avloppsrening.
Veidekke får uppdraget att bygga Östbergatunneln. Bild: Veidekke

Veidekke får bygga den nya Östbergatunneln, ett delprojekt inom Stockholms framtida avloppsrening. Utförandeentreprenaden har ett ordervärde på 600 miljoner kronor.

Veidekke har tidigare tecknat avtal med Stockholm Vatten och Avfall om en bygg- och installationsentreprenad i Sickla. Den här gången gäller det bygget av nya Östbergatunneln i Söderort. Båda projekten ingår i stadens satsning på att göra avloppsinfrastrukturen mer robust och säkerställa så att en större mängd avlopp och nederbörd kan hanteras.

2,2 kilometer lång tunnel

Veidekke ska dels bygga den 2,2 kilometer långa bergtunneln för dagvatten samt två tillhörande arbetstunnlar om cirka 250 meter styck. Bergtunneln skall sedan inredas med ett gjutet betonggolv samt flertalet rörinstallationer och stålluckor för reglering av vattenflöde. Det andra delprojektet omfattar en renovering samt uppgradering av befintlig reglerkammare samt montage av cirka 300 meter ny sjöledning som sänks ned och monteras på pålade stöd på havsbotten.

Får fortsatt förtroende

– Jag vill tacka Stockholm Vatten och Avfall för det fortsatta förtroendet i projektet för Stockholms framtida avloppsrening. Det är ett projekt som kräver tätt samarbete och involvering vilket passar oss utmärkt, säger Marcus Andersson, regionchef på Veidekke Anläggning Öst.

Den nya tunneln förväntas tas i drift under sommaren 2026.