Nyheter

Byggföretagare kräver staten på 24 miljoner

Byggföretagaren, Magnus Lindberg, åtalades för ekobrott men friades. Nu stämmer han staten på ett ordentligt skadestånd — 24 miljoner kronor.

När Magnus Lindberg häktades och åtalades i en svartjobbshärva gick hans byggföretag Nibab i konkurs. Åklagaren överklagade tingsrättens friande dom — men drog sedan tillbaka överklagan.

Fyra år efter häktningen var Magnus Lindberg en fri man.

– Det är skandal det som jag blivit utsatt för. Häktad så länge utan grund och sedan att förlora hela mitt företag som jag byggt upp under flera år. Det är ju inte klokt, säger byggföretagaren Magnus Lindberg i ett pressmeddelande från advokatfirman.

Enligt advokaten var värdet på Magnus Lindbergs bolag som tvingades i konkurs beräknas till 17 miljoner kronor och inkomstförlusterna till 7 miljoner kronor. Därför har ett krav på drygt 24 miljoner kronor lämnats in till Justitiekanslern.

– Min klient har lidit stor skada och hans förlust är i det närmaste oersättlig. Men i ett försöka att rädda det som räddas kan, och för honom att kunna gå vidare, kräver han nu staten på det som han förlorat, säger hans ombud, advokat Carl Magnus Lilienberg.

Magnus Lindberg planerar att gå vidare till tingsrätten och stämma staten om han inte får den ersättning han begär.

Påstods ha anlitat svart arbetskraft

Nibab hade 40 anställda och omsatte 20 miljoner kronor. Bolaget anlitades som underentreprenör vid större byggen, mestadels för gipsning av innerväggar.

Ägaren Magnus Lindberg åtalades i en svartjobbshärva, där sammanlagt 38 miljoner kronor undanhölls från beskattning, enligt åtalet. Tre rörelsedrivande bolag, bland dem Nibab och Marmorrent (där Magnus Lindberg är hälftenägare) påstods ha anlitat svart arbetskraft och dolt detta genom att ta in luftfaktor i bokföringen.

Tio personer åtalades i tingsrätten och fem av dem dömdes. Magnus Lindberg friades men åklagaren överklagade. Överklagandet drogs tillbaka.

Sedan återstod kampen mot Skatteverket som upptaxerade Magnus Lindberg för oredovisade intäkter i Nibab. Nu stäms staten på 24 miljoner kronor.