Nyheter

Byggherren riskerar miljonsmäll

Prestigeprojektet Turning Torso skakades av skandaler. Och det är inte över. Nu riskerar byggherren HSB Malmö en skattesmäll på 250 miljoner kronor.

Det är Skånska Dagbladet som avslöjar att HSB Malmö upptaxerats av Skatteverket och förlorat i förvaltningsrätten. Bolaget ska betala nära 165 miljoner i extra skatt, straffskatt på 66 miljoner samt några miljoner i ränta.

Bakgrunden är de skenande byggkostnaderna från det omdebatterade prestigeprojektet i Västra Hamnen. Kostnaderna steg från 700 miljoner kronor till över en miljard kronor.

Det krävdes snabba åtgärder för att få fram pengar. Och bankerna var i det läget kallsinniga. Kreditbehovet var större än det värde bankerna satte på projektet.

Då sålde HSB Malmö tolv fastigheter för totalt 785 miljoner för att rädda projektet. Men Skatteverket anmärker på 2005 års taxering. De anser att vinsten är skattepliktig och att det rör sig om skatteplanering.

HSB Malmö kommer att överklaga till kammarrätten.

— Förvaltningsrätten har bortsett från flera avgörande detaljer och domsluten därmed är felaktiga. Vi hyser god förhoppning om att få rätt i högre instanser, säger Michael Carlsson, vd på HSB Malmö till Skånska Dagbladet.

Affärerna gjordes med hjälp av externa skatterådgivare och enligt Michael Carlsson finns liknande fall från förvaltningsrätten i Stockholm som visar att de gjort rätt.