Nyheter

Byggstart för Citadellsstaden i centrala Malmö

Kontorshuset Aurora blir en del av det nya kvarteret.
Skanska utvecklar Citadellsstaden, ett nytt kvarter med kontor, bostäder, förskola och butiker i centrala Malmö. Nu har första spadtaget tagits.
Få stadsdelar har haft en så intensiv utveckling under senare år som Universitetsholmen. Sedan högskolan invigde Orkanen 2005 har en rad profilbyggnader som Hovrätten, Malmö Live och STUDIO tagit plats och idag präglas området av en spännande mix av studenter, entreprenörer, kultur och näringsliv.
Skanska har varit med och utvecklat flera av projekten på Universitetsholmen och tar nu nästa steg med utvecklandet av Citadellsstaden. Kvarteret som är beläget på den västra sidan av Universitetsholmen kommer att rymma både kontor, bostäder, butiker och en förskola. Inflyttningen sker under 2018–2019.
På torsdagen arrangerade Skanska en ceremoni för byggstarten, där man istället för det traditionella spadtaget hade planterat en ”önskningsmagnolia” där besökarna fick sätta upp lappar med sina egna visioner för området.
Malmö Stads Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson och Staffan Andersson, regionchef för Skanska Sverige berättade om projektet:
– Citadellsstaden är ett kvarter där hela livet får plats. Det blir en blandad stadsdel med både kontor, bostads- och hyresrätter, butiker, caféer och en förskola. Här får man den avkopplande miljön av kanaler och parker samtidigt som man har centralstationen och den gamla stadskärnan nära inpå, sa Staffan Andersson.
Christer Larsson satte in det nya kvarteret i ett större perspektiv:
– Det här är en pusselbit som knyter samman den gamla innerstaden med Västra hamnen. Malmö ska vara en stad som håller sin historia levande och inom ett begränsat område får vi nu Gamla Väster,saluhallen med sin 1800-talsarkitektur och så de helt nya byggnader som Skanska nu uppför.
Jenny Marcuson Fors