Nyheter

Cremona i ansträngt läge

Konstruktionsfirman Cremona befinner sig i ett kärvt ekonomiskt läge på grund av lågkonjunkturen och arbetsmiljömålet i Solna tingsrätt. Två anställda på företaget står åtalade för arbetsmiljöbrott och Cremona krävs på en företagsbot om minst fem miljoner

– Vi har i princip halverat personalstyrkan under vintern. Varslen verkställdes i januari, berättar Cremonas vd Kenneth Andersson för Byggvärlden.

I dagsläget är 16 personer anställda på företaget. Cremona har lagt ner sitt kontor i Stockholm och bedriver nu endast verksamhet i Örebro.

I målet vid Solna tingsrätt har åklagaren yrkat på att Cremona ska betala minst fem miljoner kronor i företagsbot. Om boten blir stor tror Kenneth Andersson inte att Cremona kommer att överleva.

Och om den blir så stor som åklagaren yrkar?

— Då tror jag vi får lägga näsan i vädret, säger Kenneth Andersson.


Två kolleger åtalade

De två anställda på Cremona som åtalas för arbetsmiljöbrott är den ansvariga projektkonstruktören samt en avdelningschef och delägare.

Avdelningschefen har sedan ett par månader tillbaka bytt arbete och jobbar nu på Ramböll.

— Det har blivit för mycket allting. Cremona är en liten firma och det här påverkar oss ganska rejält. Jag har valt att söka mig till ett annat jobb, sa han under rättegången.

Om Cremona överlever ekonomiskt efter tingsrättens dom är avsikten att de övriga två delägarna ska köpa ut den åtalade avdelningschefen berättar Kenneth Andersson.

— Men det kan vi inte göra om vi inte vet vad firman är värd, säger Kenneth Andersson.

Som Byggvärlden tidigare har skrivit har Cremona också haft konflikter med Peab och Stockholmshem angående problem vid två andra byggen.