Cementa

Då avgörs Cementas framtid

En ny rapport visar möjligheterna för en alternativ cementförsörjning om Cementas verksamhet i Slite tvingas upphöra.
Cementas anläggning i Slite. Bild: Cementa

Den 25 oktober påbörjar Mark- och miljödomstolen huvudförhandlingen om Cementas tillståndsansökan. I mitten av december får vi reda på om Cementa får fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland.

Efter en relativt lugn period efter att tillståndsansökan lämnats in för en dryg månad sen börjar det nu hända saker i ärendet Cementa. Häromdagen blev det klart att hållbarhetschefen Karin Comstedt Webb blir vice vd för Heidelbergcement Sverige och lika nyligen skickade betongjätten ut en inbjudan om en presskonferens där man ska presentera förstudien som nu gjorts av satsningen på den planerade koldioxidinfångningsanläggningen i Slite.

Övergångslösning

På onsdagen kom också Mark- och miljödomstolens tidsplan för Cementas korta tillståndsansökan i Slite. Den fyraåriga tillståndsansökan lämnades in 18 april och ska fungera som en övergångslösning under tiden som en ansökan för långsiktig kalkstensbrytning hanteras. Denna ansökan, som gäller för 20-30 år, planerar Cementa lämna in i slutet av året.

Besked i december

Den första juli är det sista dagen för myndigheterna att lämna in sina kommentarer och synpunkter på den kortsiktiga tillståndsansökan. Mellan 25-27 oktober håller Mark- och miljödomstolen huvudförhandling i Visby och i mitten av december ska dom i målet meddelas.