Krönikor & Debatt

Därför minglar vi i blomstrande trädgårdar

jeanet corvinius
Jeanet Corvinius, Byggchefernas ordförande. Foto: Byggcheferna

Mycket talar för att vi behöver träffas över diverse gränser ofta. I praktiken har vi för lite utbyte med varandra exempelvis av respekt för konkurrenslagstiftning och gamla skandaler.
I det här perspektivet behövs Almedalsveckan, skriver Jeanet Corvinius, Byggchefernas ordförande, i en krönika.

Tillit och förtroendefulla relationer mellan människor är själva fundamentet i ett gott ledarskap. Viktiga värden som gör att människor kan må bra på jobbet och företag blomstra. De byggs i möten med dialog, öppenhet, ansvarstagande och att vi ömsesidigt lyssnar på varandra.

Det gäller inte bara på individ- och företagsnivå utan kan skalas upp till hela samhället men också till sektorer och branscher.

Nya konstellationer

I samhällsbyggnadssektorn har vi ett särskilt stort behov av detta. Många olika yrken, roller och verksamheter ska lyckas komma samman i nya konstellationer inför varje nytt byggprojekt. Den upphandlande parten ska förstå den utförande och tvärt om. Regler och lagar ska tolkas lika. Medarbetare från olika företagskulturer och länder ska komma samman för att samarbeta effektivt.

Dessutom ska branschövergripande förändringar implementeras och utmaningar lösas.

De ekonomiska värden som står på spel i sektorn är gigantiska. Komplexiteten är enorm och riskerna utmanande. Lägg därtill, som jag skrev om i min förra krönika, att byggbranschen fortfarande lider av det vi brukar benämna kontaktskräck.

Träffas över gränser

Mycket talar för att vi behöver träffas över diverse gränser ofta. I praktiken har vi för lite utbyte med varandra exempelvis av respekt för konkurrenslagstiftning och gamla skandaler.

I det här perspektivet behövs Almedalsveckan.

Under fyra dagar i Visby, är representanter för de flesta delar av samhällsbyggnadssektorn på plats. I en unik anda av demokrati och öppenhet uppstår det där som hemma i arbetsvardagen verkar helt omöjligt: att ta sig tid för att lyssna, samtala och verkligen förstå. På bransch- och sektornivå. Och som ett resultat kanske ändra inställning i en viktig fråga.

Sett förändringsprojekt ta form

Jag har under mina år i Almedalen sett de mest osannolika allianser och förändringsprojekt få liv. Jag har deltagit i samtal som skapat förståelse mellan parter som stått mil från varandra hemma i Stockholm. Och jag har känt tillit växa.    

Därför är det rätt att åka (så hållbart som möjligt) till Almedalsveckan för att jobba intensivt under några dagar för att skapa dialog och samsyn i viktiga byggfrågor. Och möjligtvis, i en stunds avkoppling på kvällen, stillsamt ta en klunk av det omtalade rosévinet som traditionsenligt brukar serveras på ett mingel i någon trädgård, allt medan de många samtalen och tankarna från dagen sjunker in.

/Jeanet Corvinius,
ordförande i Byggcheferna