Byggprojekt

De bygger halvön i Masthugget

Det blir Aarsleff som får uppdraget att bygga halvön som ska ligga till grund för nya stadsdelen Masthuggskajen i centrala Göteborg.
Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling skakar hand med Kenneth Holmgaard Hansen, Aarsleff A/S. Foto: Älvstranden Utveckling

Det blir Aarsleff som får uppdraget att bygga halvön som ska ligga till grund för nya stadsdelen Masthuggskajen i centrala Göteborg. Konstraktsumman uppgår till 1,3 miljarder kronor.

Halvön kommer att bli cirka 200 meter bred och sträcka sig 100 meter ut i älven.

— Vi är mycket glada och stolta över att ha blivit utvalda som entreprenörer. Arbetet på vatten och de speciella grundförhållandena på plats kräver både specialutrustning och erfaren personal och här kan vi utnyttja vår mångåriga erfarenhet av grundläggningsarbeten och hamnbyggen i Sverige, säger Ole Steen Christensen, projektchef Per Aarsleff A/S.

Masthuggskajen

Aarsleff var ett av tre företag som klarade prekvalificeringen och fick möjligheten att lämna anbud. Av dessa tre är Aarsleff det bolag som nu tilldelats kontraktet för att bygga ut Masthuggskajen.

Projektet kommer inledas omedelbart och redan under tidig sommar ska man märka av att arbetet är igång på plats. Beställare är Älvstranden Utveckling.

— Snart kommer Aarsleff att etablera sig på Masthuggskajen och om allt går som planerat ska grundläggningen av halvön vara klar hösten 2025, säger Anders Ydreskog, projektchef för halvön på Älvstranden Utveckling.

Som halva Heden

Lena Andersson är vd på Älvstranden Utveckling.

— Halvön är ett konkret sätt att förverkliga Vision Älvstaden och ge göteborgarna tillgång till vatten mitt i centrala stan. Vi är mycket stolta över att få vara med och göra det möjligt, säger hon.

Halvön ska byggas i vattnet vid förlängningen av Rosenlundskanalen, norr om Järntorget och kopplas samman med området vid Skeppsbron. Ytan som ska anläggas är på två hektar, vilket motsvarar ungefär halva Hedens storlek.

De första byggnaderna på halvön beräknas vara klara för inflyttning 2027. Här är aktörerna som ska utveckla Masthuggskajen.