Nyheter

De låter personalen vara<br/> hemma med sjukt djur

På Agria är hunddagis en personalförmån och det är helt okej att jobba hemifrån för att vårda ett sjukt djur.<br/> – Det har många fördelar för oss som arbetsgivare, eftersom vi har många djurägare här, säger informationsansvariga Cina Seidefors.

Blandraskatten Tova ligger på köksbordet och leker med en kulspetspenna. Matte Maria Lindmark sitter bredvid och skriver ett mejl till en kund. Hon är skadehandläggare på Agria, och den här dagen jobbar hon hemifrån för att lite senare kunna ta Tova till veterinären.

– Det är bra att man har möjlighet att jobba hemma, efter att ha kollat med chefen. Jag är uppkopplad mot vårt nätverk, så jobbet blir ju lika bra utfört här i köket, säger Maria Lindmark.

På Agria, som är ett djurförsäkringsbolag inom Livförsäkringsgruppen, är många av de anställda djurägare. Precis som det ska vara, anser Cina Seidefors. Det ökar förståelsen för kundernas situation och därför vill Agria underlätta livet för anställda som har djur att ta hand om.

– Dessutom ser vi det som en hälsosatsning. Skäll på jobbet ger friska medarbetare, som vi brukar säga…

– Forskning visar att hundägare har bättre hälsa. Och så tycker i alla fall jag att det är blir en bättre stämning när man kan ta med hunden till jobbet.

En kvarts promenad från Agrias kontorsbyggnad ligger företagets eget så kallade hundkontor. Det är ett hunddagis med plats för 40 hundar och med vanliga arbetsplatser för åtta människor, för den husse eller matte som inte vill lämna sin hund ensam.

På luncherna brukar små eller stora gäng kolleger rasta sina hundar tillsammans i skogen intill.

Linda Vikström

Svenska husdjur

I var tredje svenskt hem finns ett husdjur. I 13 av 100 hem finns en eller flera hundar.

Sedan drygt ett år har Jordburksverket skärpt sin rekommendation för hur ofta en hund bör rastas: minst var sjätte timme.

VAD, vård av sjukt djur, är en skämtsam beteckning och ger, till skillnad från VAB, vård av sjukt barn, ingen ersättning från Försäkringskassan.