Nyheter

”De skyldiga borde få betala”

På måndagen startade rättegången efter den uppmärksammade olyckan i Kista. Fyra personer åtalas — dessutom yrkar åklagaren på miljonbelopp i företagsbot.

Raset inträffade den 15 juli 2008 vid en utbyggnad av Kista Galleria. Stålstommen gav vika när betongplattor lyftes upp på bjälklaget. Två montörer föll handlöst ned tillsammans med delar av stålkonstruktionen och betongplattorna. En person hamnade under rasmassorna och avled omedelbart, den andre ådrog sig svåra skador, bland annat flera benbrott och en ryggfraktur.
En bilist hamnade under rasmassorna men överlevde.
-De skyldiga borde få betala, sa bilisten till Byggvärlden i en paus när rättegången drog i gång på måndagen vid Solna tingsrätt.

Förnekar brott

De fyra åtalade jobbar på Cremona Byggkonsult, Ruukki Sverige och Forsen Projekt.
Rubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada i samband med arbetsplatsolycka.
Under förmiddagen framförde åklagaren sina yrkanden samt sakframställan. Samtliga fyra åtalade förnekar brott. De tre företagen bestrider också den företagsbot som yrkats på, som lägst fem miljoner kronor för Cremona, tre miljoner för Ruukki, och en miljon kronor för Forsen.