Nyheter

De tar fram koncept för ungas boende

Det saknas bostäder för unga. Nu presenterar JM ett nytt koncept. <br>- Det här är vårt sätt att möta den efterfrågan som finns, säger Mimmi Kvissberg.

I Uppsala finns en stor efterfrågan på bostäder. Som på många andra orter gäller det särskilt bland unga på väg att flytta hemifrån.

– Vi började fundera på vad vi kan göra åt det här och kan nu presentera vårt koncept som vi kallar Studio, säger Mimmi Kvissberg, marknads- och försäljningschef på JM, region Öst.

Företaget har gjort undersökningar, i enkätform och intervjuer med fokusgrupper. De har kommit fram till att många unga vill bo bland andra unga, vill äga sin bostad, ha plats i lägenheten att umgås med vänner, modern teknik och de vill kunna sätta sin personliga prägel på bostaden.

Målgruppen är mellan 18 och 25 år — och deras föräldrar.

– Många 50-talister har tjänat pengar genom att äga sitt boende och många är beredda att finansiera sina barns boenden, säger Mimmi Kvissberg.

I Uppsala har de tagit fram ett koncept och har ett planerat bygge, som blir ett pilotprojekt inom JM. Huset byggs centralt, i Librobäck på gränsen till Luthagen med fem-tio minuters cykeltur till Universitetet.

– Utanpå kommer det att se ut som vilket hus som helst. Boendet kommer säkert även att attrahera studenter men JMs idé bygger främst på att få unga människor att klara insteget på bostadsmarknaden, säger Peter Broström, på JM, som varit med och utvecklat projektet.

Huset kommer att ha 40 lägenheter, samtliga ettor med sovalkov men i övrigt öppen planlösning.

– Målet var att lägenheterna skulle vara under 30 kvadratmeter men byggreglerna har gjort att vi fått göra dem lite större, säger Peter Broström.

De flesta lägenheterna är strax över 30 kvadratmeter, någon enstaka över 40. Det finns också en stor gemensam takterass.

JM använder mark som bolaget äger för att komma igång snabbt, med säljstart i september och planerad byggstart i mars 2012.

Prislappen lär bli ungefär 1,1 miljon kronor. Med 4 procents ränta och en avgift på 1 800 kronor blir månadskostnaden ungefär 4 000 kronor. Förutsatt att man lagt en kontantinsats på 165 000 kronor, vilket är minimum med det bolånetak som numera finns.

Men det kan inte vara alla unga som har möjligheten med föräldrar som betalar?

– Nej, vi löser inte problemet för alla. Det här är vårt bidrag och vi räknar med att det kommer att vara en stor efterfrågan, säger Mimmi Kvissberg.