Nyheter

De trotsar krisen och startar ny väggfabrik

Kranuthyrningsföretaget Flens byggmaskiner trotsar krisen och ger sig in på ett nytt verksamhetsområde. En ny fabrik för tillverkning av träelementväggar har nyligen startats i Flen och i dag drar produktionen igång.

Den nya fabriken sysselsätter i dagsläget fem personer, men vd:n Anette Pettersson räknar med att fabriken i höst ska ha 15 anställda.

Sedan 1960-talet har Flens byggmaskiner hyrt ut lyftkranar och förare till byggprojekt. Steget att ge sig in i väggproduktion kan tyckas långt, men det håller inte Anette Pettersson med om.

– Vi är sprungna ur ett byggföretag en gång i tiden och våra gubbar är ju byggarbetare. De är snickare, armerare, murare och gud vet allt, så vi har ju det kunnandet redan.

Fabriken drogs igång efter en förfrågan från JM.

– De ställde frågan om vi var intresserade och sa att de skulle fråga ett par till. Vårt koncept föll dem på läppen. Vi tillverkar väggarna i Flen och i framtiden ska vi ha egna bilar som vi lastar dem på, sen rullar vi in på bygget i Stockholm och då är det vår personal som tar emot dem, säger Anette Pettersson.

Den nya fabriken drivs av det nya företaget Flens Byggelement men går internt under namnet ”Spikfabriken”.

– Fabriken ger oss fördelar genom att vi kan erbjuda arbetsrotation. En del arbetspendlar till Stockholm och det kan vara ansträngande för småbarnsföräldrar. Då kanske man kan köra lastbil ett tag eller jobba i spikfabriken i Flen, säger Anette Pettersson.

Och hon har inget emot att starta en ny fabrik mitt i lågkonjunkturen:

– Det känns perfekt. Nu kan vi göra jobbet med eftertanke, vi kan se till att vi får rätt personal, priserna börjar bli lagom och folk är ödmjukare nu.

JM har tecknat ett femårigt samarbetsavtal med Flens Byggelement. Men de första väggarna levereras till Peab i Nyköping.