Nyheter

”Det är alldeles för mycket”

Konstruktionsfirman Cremona hänger på fallrepet efter domen i Kistaraset.

Åklagaren yrkade på att Cremona skulle betala fem miljoner i företagsbot efter raset vid Kista Galleria sommaren 2008, som dödade en person och skadade två. I stället blev Solna tingsrätts dom att Cremona ska betala 1,5 miljoner kronor.

– Det är alldeles för mycket, säger Cremonas vd Kenneth Andersson.

Företaget har ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen.

– Vi har tre veckor på oss. För mig är det ganska naturligt, men det hänger också på att konstruktören ska göra det, säger Kenneth Andersson.

Kommer Cremona att överleva om företaget tvingas betala 1,5 miljoner kronor?
– Det vet jag inte, säger Kenneth Andersson.

Cremonas vd uppgav för ett par månader sedan att arbetsstyrkan på företaget hade halverats under vintern 2008 och 2009. Efter nedskärningarna uppgick personalstyrkan till 16 personer. Nu säger Kenneth Andersson att det endast finns två anställda. De övriga har sagts upp på grund av arbetsbrist.

Hur reagerade du på domen?
– Det är klart man blir besviken. Vi hade trott att konstruktören skulle bli friad. Det var många konstigheter i åtalet och åklagaren har gjort väldigt många dumheter och stämt in på fel företag, säger Kenneth Andersson.

Enligt Cremonas vd sa konstruktören upp sig i höstas.

Cremonas advokat, Michael Fischbein, håller inte med om tingsrättens bedömning att en förhandskopia behöver markeras.

– Ruukki och Cremona har samarbetat i många år och det har alltid varit bestämt att det är dateringen som gäller. Man behöver inte skriva förhandskopia på ritningen, tycker vi, säger Michael Fischbein.

Solna tingsrätt dömde Cremona att betala företagsbot dels på grund av konstruktörens misstag, dels på grund av brister i organisationen av kontrollrutinerna.

Konstruktören dömdes för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och böter. För de övriga tre personerna som stämdes ogillades åtalet.

Åklagaren yrkade även på att Ruukki och Forsen skulle betala företagsböter, men i deras fall ogillade tingsrätten åtalet.