Nyheter

”Det blev en raketstart”

Hon fick en tuff start som regionchef på JM. Efter bara ett par månader på den nya posten var den globala finanskrisen ett faktum. <br></br> — Det var verkligen kris från början, säger Sofia Ljungdahl.

Sofia Ljungdahl tillträdde som regionchef för JM Bostad Stockholm nord den1 juli 2008. Den 15 september gick Lehman Brothers i konkurs och finanskrisen var global.
— Det var inte det jag hade tänkt mig. Det blev en raketstart, säger hon.

Nästan ett år senare tycker hon ändå att hon klarade den tuffa starten bra.
— Jag satt i en situation som jag inte hade föreställt mig, men var inriktad på att göra mitt jobb så bra jag nånsin kunde. Jag kan ju inte förhindra banker från att gå i konkurs, säger hon.

Sofia Ljungdahl har jobbat i 14 år på JM. Hon började som trainee direkt efter sin civilingenjörsexamen och har haft flera olika roller på företaget, bland annat arbetsledare och projektledare.

Jobbet som projektledare, som hon hade i sju år, ligger henne varmt om hjärtat. Som projektledare på JM följer man bostadsprojekten från ett tidigt stadium tills det är färdigt och garantitiden har gått ut.

— Man håller i kundmöten och går på visningar. Att få träffa dem som faktiskt ska flytta in där, det är det som ger näring till jobbet som projektledare, säger Sofia Ljungdahl.

I rollen som regionchef har hon nyligen tilldelats ett större ansvarsområde. På grund av försämrad efterfrågan förändrade JM sin organisation och delade in Bostad Stockholm i tre regioner i stället för fem. Det innebar att Sofia Ljungdahl fick tio kommuner i stället för sex att ansvara för.

— Det känns om en ganska odramatisk förändring. Det ska vara en viss storlek för att få snurr, säger hon.

Hennes uppgift är att se till att JM har mark att bygga på i regionen och att projekten som genomförs är det som kunderna efterfrågar. Under sig har hon ett 50-tal medarbetare.

Har du någon ledarskapsfilosofi?
— Jag försöker skapa en tydlig och trygg atmosfär som är generös och öppen. Man ska kunna säga vad man tycker, det är det som driver utvecklingen framåt.

Hur skapar man en sån atmosfär?
— Jag försöker vara närvarande och engagerad och följa upp medarbetarnas arbetsuppgifter. Jag försöker ge dem tydliga ramar, det tror jag man gör genom att diskutera väldigt mycket.

Är det roligt att vara regionchef?
— Jag tycker det är hemskt roligt att vara med och bygga samhällen och att jobba med människor, man träffar kunder, personal och politiker.

Sofia Ljungdahl

Ålder: 39 år.

Bor:I villa i Stocksund, utanför Stockholm.

Utbildning:Civilingenjör med inriktning mot väg och vatten.

Familj:Make och två barn, fyra och sju år.

Fritidsintressen:”Jag tycker om att läsa böcker och att göra roliga saker med mina barn, till exempel åka skridskor eller skidor”.

Dold talang:”Jag är bra på att åka skridskor, jag kan göra lite piruetter”.