Nyheter

Det stora lyftet

26 ton tungt och högst upp på en gammal silo, med ett kulturhistoriskt värde. Det hindrade inte JM som i början av april genomförde ett spektakulärt taklyft. — Det är unikt, sade platschefen Martin Asp sekunderna innan den högtflygande händelsen.

Enstaka flanörer, inblandade byggarbetare, och en hel del nyfikna reportrar, fick se ett spektakulärt lyft den 3 april.

På Kvarnholmen, strax utanför Stockholm, med utsikt över Djurgården och förbipasserande Finlandsfärjor, lyftes taket på en cirka 100 år gammal silo.

— Taket väger cirka 26 ton och har en area på ungefär 90 kvadratmeter. Så det gäller att det blir rätt, förklarar Martin Asp, vd på Kvarnholmen Utveckling AB som äger Kvarnholmen.

Målet med lyftet är att komma åt innandömet på den gamla byggnaden. Allt utom fasaden, och taket, ska rivas och ge plats för cirka 35 bostadsrätter som ska stå klara till 2011.

— Eftersom taket och fasaden har ett kulturhistoriskt värde ska det sparas, säger Martin Asp.

Utmaningarna med taklyftet har varit många. Framför allt handlar det om att allt ska hålla.
— Två beräkningsfirmor har räknat på vikten och kommit fram till samma resultat. Och vi har en av Sveriges största kranar som klarar 400 ton, förklarar Martin Asp.

Har ni en plan om taket rasar?
— Ja, vi har bland annat kontakt med rivningsfirmor.

Taklyftet kan också ses som startskottet på en större omformningsplan för hela Kvarnholmen. Hundratals lägenheter och kontorsplatser ska byggas på det tomma industriområdet.

— Vi fick detaljplanerna klara häromdagen. Förutom bostäder siktar vi på att bygga butiker och kulturlokaler, säger Martin Asp.