Nyheter

Dödshotet mot KTH avvärjt

Vid ett-tiden i natt grep polisen den person som hotat att ta med sig en pistol till KTH i Stockholm på måndagen och skjuta så många som möjligt.

Kungliga Tekniska högskolan (KTH) är landets största och äldsta tekniska högskola och bedriver omfattande utbildning inom bland annat byggteknik.

– På måndag tänker jag ta med min sportskyttepistol till KTH och skjuta så många jag hinner, skrev han på ett diskussionsforum på internet i helgen.

Hotet om en massaker på Kungl Tekniska Högskolan i Stockholm togs på fullt allvar av polisen och redan under söndagskvällen fanns ett 50-tal polisen på plats.

Samtidigt arbetade polisens dataexperter med att spåra avsändaren av meddelandet och i natt lyckades man lokalisera honom till en adress i Göteborgstrakten.

Den misstänkte desperadon greps och förhördes i natt och tidigt på måndagsmorgonen erkände han att det var han som uttalat hotet om en massaker på KTH.

– Hotet mot högskolan är nu borta, säger Björn Engström vid Stockholmspolisen till SR Ekot.

KTH-ledningen gick under söndagen ut med besked till studenterna att skolan skulle hållas öppen och att man skulle få polisbevakning.

Klockan 06.15 på måndagen kunde KTH:s säkerhetschef Lena Edvarsson i stället kabla ut det budskapet: ”Hotet avvärjt. Den person som i fredags framförde det anonyma hotet mot KTH har under natten gripits och erkänt.”

— Det kommer att vara poliser på vårt campus i dag, delvis för att informera om vad som hänt och för att ge en trygghet. Det är ändå en markering att man tog det här hotet på största allvar, säger Lena Edvardsson.