Nyheter

Doldisarna bakom jätteprojekten

Byggena är några av Sveriges mest kända. Men vilka var egentligen människorna bakom jätteprojekten? <br></br> Byggvärlden presenterar här några av doldisarna som medverkade till landmärkena Globen, Turning Torso och Öresundsbron.

GLOBEN

”En byggares dröm”

Idén att bygga en klotrund arena kläcktes av en grupp arkitekter på en kvarterskrog i Stockholm.
— Det fanns en programskiss från staden. De ville ha en rund arena med en platt form, ungefär som ett tefat, med ett hotell i form av ett höghus bredvid, berättar Svante Berg, en av arkitekterna.

Arkitekterna funderade över vad som gör en arena bra och kom fram till att det var närhet till aktörerna och publiken på den motsatta sidan.

— Då måste vi dra upp läktarna på höjden, så att vi fick en skål. Sen ville vi ha dagsljus i rummet, och det finaste ljuset får man med öppningar i toppen på ett kupoltak. Då tänkte vi, varför inte göra en cirkel i andra ledden också, och då fick vi ett klot, säger Svante Berg.

Berg Arkitektkontor arbetade vidare på idén och vann så småningom tävlingen att rita, bygga och finansiera Globenområdet. Ingemar Josefsson (s), på den tiden kultur- och fritidsborgarråd, satt i juryn och gillade klotförslaget direkt.

— Det var jättenytt, det var det bidraget som vek av mest av allihop. Det var spektakulärt och spännande, men nästa fråga var ”är det möjligt,” berättar Ingemar Josefsson.

Han brukar kallas för pappan till Globen och är i dag mycket stolt över byggnaden som har blivit en symbol för Stockholm.
— Just när det pågick fanns det många som var kritiska. Men en gång när jag åkte tunnelbanan förbi det pågående bygget var det en äldre dam som sa till sin väninna: ”Nu måste du ställa dig upp och titta på våran Glob.” Hon var säkert över 80 år, då tänkte jag att kallar hon det för våran Glob, då är vi nog hemma. Det kändes inte så tokigt, berättar Ingemar Josefsson.

Globen byggdes inför ishockey-VM 1989, men politikerna hade också en ambition att stärka attraktionskraften hos Stockholms södra delar.

— Vi såg hur söder höll på att bli bortglömt. Men vi ändrade det. Nu har Globen helt plötsligt blivit innerstan, säger Ingemar Josefsson.

Svante Berg är i dag vd på Berg Arkitektkontor och märker fortfarande av intresset för Globen.
— I snitt en gång i månaden vill någon ha reda på något om Globen, besökare eller skolungdom. Det är kul, säger han.

Bygget omfattade även området omkring den nya arenan, inklusive kontorsbyggnader och ett hotell. Platschef för själva Globen var Mats Bergquist.

— Det var ett helt fantastiskt uppdrag, en spektakulär konstruktion som uppmärksammades världen över. Globen är fortfarande världens största sfäriska byggnad. Det är en byggares dröm att vara med och bygga något så svårt och spektakulärt, säger han.

Fakta / Globen

Arkitekt:Berg Arkitektkontor genom Svante Berg, Lars Vretblad och Esbjörn Adamson.

Mått:85 meter i takhöjd, 110 meter i diameter.

Invigning: 1989.

Totalentreprenör: konsortiet Hovetbyggarna (Byggpaul, NCC och Siab).

Hovetbyggarnas projektledning: projektchef Björn Larsson, Siab, projekteringschef Bengt Birgersson, Byggpaul, produktionschef Hans Eriksson, NCC.

Konstruktör:konsortiet Arenakonstruktörerna (J&W, Byggpaul-Teknik, NCC-Teknik och Siab-Teknik).

Ansvariga från Arenakonstruktörerna: Kent Arvidsson, Carl-Erik Broms och Rolf Östling, J&W.

…..

Läs också:

Byggarna bakom Öresundsbron – ”Vi hade en otroligt bra kund”

Skulptur gav idén till Turning Torso

….

Globenbyggarna

Svante Berg

Ålder:65 år.
Bor:I villa i Trollbäcken, Tyresö.
Familj:Hustrun Kerstin och tre vuxna döttrar.
Fritidsintressen: Långfärdsskridskor, segling, sommarstället på Ljusterö.
Gör i dag: Vd på Berg Arkitektkontor.

¨

Ingemar Josefsson

Ålder:69 år.
Bor: I bostadsrätt i Sköndal, Stockholm.
Familj:Fru Monica och två vuxna barn.
Fritidsintressen:Idrott, kultur, miljö.
Gör i dag: Pensionär.

Mats Bergquist

Ålder: 61 år.
Bor:I villa i Sigtuna.
Familj:Frun Gunwor och två vuxna barn, Anna och Andreas.
Fritidsintresse:Jakt, golf och motionsdans.
Gör i dag:Projektchef på NCC.