Nyheter

Elever bygger vindsnurra på skoltaket

Eleverna i tredje årskursen på teknikprogrammet på Karlfeldtgymnasiet i Avesta har byggt en liten vindsnurra som ser ut som en skulptur i metall. Snurran, som står på skolans tak, är ett så kallat vertikalt vindkraftverk, en vindturbin med tre böjda blad

Just nu håller eleverna på och trimmar in snurren. Om allt fungerar kommer den troligen att ingå i ett litet större vindkraftprojekt som skolan ska genomföra. Även det är en vertikal som ska byggas på taket. Den ska användas i undervisningen. Och den el som produceras kommer att tas tillvara för driva elektriska apparater och även omvandlas till värme.

– Vi vill väcka elevernas intresse för förnybar energiproduktion, säger Sven Erik Hemdahl, tekniklärare, i tidningen Dala-Demokraten.

Skolan har också planer på att kombinera vindsnurran med exempelvis en solpanel för att visa hur man kombinerar olika energikällor.

Den el som produceras kommer att omvandlas till ordinär växelström, 230 V. Det är en ofarlig spänning som gör att man kan driva små motorer och andra apparater i undervisningen utan risk för stötar.

Vindkraftverket kommer också att kunna användas av andra skolor. Just nu pågår en del installationer, men till höstterminen ska allt stå klart.