Krönikor & Debatt

”En bra chef prioriterar sig själv”

jeanet corvinius
Jeanet Corvinius, Byggchefernas ordförande. Foto: Byggcheferna

Ett vanligt nyårslöfte är att börja leva mer hälsosamt. Det löftet kan hela vår bransch tjäna på, skriver Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius.

Att prioritera sig själv kan låta själviskt – men det kan också vara livsnödvändigt. Visst har du hört den klassiska liknelsen med syrgasmasker på flygplan? Enligt säkerhetsrutinen ska du se till att själv få på dig en syrgasmask innan du bryr dig om andra, för om du blir medvetslös kan du ändå inte hjälpa någon.

Det exemplet används ofta för att belysa något viktigt: att det egna måendet påverkar omvärlden. När vi själva är låga känns det tungt att lyfta andra. När vi i stället mår bra kan vi orka stötta, inspirera och vägleda.

Chefer har en nyckelroll

I år lär det här bli viktigare än någonsin inom samhällsbyggnad. Vi har just lämnat ett stökigt 2023 bakom oss, präglat av krig, inflation och en svag svensk krona, och ska nu fortsätta in i en lågkonjunktur som vi inte kan ana slutet på. I så utmanande tider är det helt avgörande att fokusera på individers hälsa och välbefinnande. För när branschen mår kasst måste vi som jobbar i den orka fortsätta hjälpa den.

Som ordförande för Byggcheferna ser jag att branschens chefer och ledare har en nyckelroll på flera sätt. Om våra verksamheter ska kunna drivas på ett säkert och långsiktigt vis måste alla medarbetare ha en hållbar arbetssituation, både fysiskt och psykiskt. Det är på chefens ansvar att skapa de förutsättningarna – men också att se till att ha en hållbar vardag själv.

Vårt nyårslöfte

Därför har vi på Byggcheferna gett ett nyårslöfte: år 2024 ska vi fokusera intensivt på att hjälpa våra 19 000 medlemmar att vara hållbara chefer. Vi kommer att erbjuda konkreta tips och trix för att alla ska kunna känna sig starkare, lugnare och bättre än någonsin. En satsning som förhoppningsvis kommer att göra stor skillnad för hela branschen.

I ett yrke där tempot alltid varit högt riskerar stressen att öka ännu mer framöver. Studier visar att regelbunden träning fungerar som en buffert mot stress och kan förebygga utvecklingen av trötthet och utmattning. Att vi som chefer och ledare hjälps åt i det här, och ger varandra verktyg för att hantera problemet, är oerhört viktigt.

Viktigt att vara snäll mot sig själv

Ibland kan jag nästan uppleva att det är högstatus att vara överbelastad och inte hinna tänka på något annat än jobb. Så borde det inte vara. I stället behöver vi lyfta fram värdet i att vara snälla mot oss själva, speciellt i kämpiga tider, och till exempel betrakta träning och motion som en naturlig del av arbetslivet.

Jag lär återkomma i frågan på den här sidan framöver. Du får också gärna följa Byggcheferna på Linkedin, för att inte missa när vi släpper nyheter om detta under året. Till dess: ta hand om dig!

/Jeanet Corvinius,
ordförande, Byggcheferna