Nyheter

En stor sten i skogen <br/> vann arkitekttävling

Vinnaren i arkitekttävlingen om Skogskyrkogårdens nya krematorium är korad. Johan Celsing arkitektkontor, tar hem förstaplatsen med bidraget ”En sten i skogen”.

”En sten i skogen” kom tidigare i år tvåa i Byggvärldens egen omröstning. Hur känns det då att vinna?

— Fantastiskt hedrande, det är en helt enastående spännande uppgift vi har framför oss, säger Johan Celsing från arkitektkontoret med samma namn.

Johan Celsing arkitektkontor var en av två svenska deltagare av totalt fem i tävlingen. Celsings krematoriumförslag utarbetades i samarbete med den Schweiziska landskapsarkitekten Rita Illien.

— Vi bestämde tidigt att ta kontakt med Rita för att få bästa möjliga landskapsexpertis.

Konkurrensen var hård. Arkitektfirmor från både Tyskland och Japan, samt England och Italien deltog.

— Alla är väldigt skickliga, och med rätta berömda arkitekter, säger Johan Celsing.

Så här motiverar juryn sitt val:

”En sten i skogen är det förslag som bäst förstår Skogskyrkogårdens helhet och som mest lyhört lyssnar till platsen. Projektet lägger ytterligare en karaktärsfull del till Skogskyrkogårdens helhetsupplevelse. En sten i skogen skapar en vandring i såväl ett inre som yttre landskap.”

Själv tror Johan Celsing att en kompakt men ändå fungerande planlösning kan ha hjälpt till att ta hem vinsten. De andra byggnaderna tog upp mer plats. Att ”En sten i skogen” inte tar upp så mycket plats ger nämligen en effekt på besökarna.

— Det blir en vandring upp till själva byggnaden, som kan fungera välgörande för anhöriga, säger Johan Celsing.

Den nya byggnaden kommer att ersätta Gunnar Asplunds gamla krematorium, men kapellen som är anslutna till den gamla byggnaden kommer att fortsätta att användas. Det nya krematoriet kommer att vara färdigbyggt 2012, budgeten är satt till 129 miljoner av Stockholm stad.