Nyheter

Etikett visar när betongen är klar

En etikett med temperatursensor på betongen ska spara tid och pengar. Det hoppas byggbranschen, och satsar pengar i ett utvecklingsprojekt i Norrköping.

Tidspressen är hård vid byggen, och insparade dagar är guld värda. Därför satsar branschen nu på att utveckla ett system med etiketter som signalerar när betongen har härdat och är tillräckligt stark för att bygga vidare på. Etiketten utvecklas av Norrköpingsföretaget Inorel.

-?Förhoppningen är att vi ska kunna spara en till två dagar per bjälklag och vägg, säger Karin Pettersson, chef för teknik och utveckling vid betongleverantören Swerock, som leder projektet för byggbranschens räkning.

Det betyder att byggtiden för ett hus med åtta våningar skulle kunna minska med mellan 8 och 16 dagar.

Dagens utrustning för att mäta härdningen är dyr och kräver speciella kunskaper. Därför finns den inte vid många byggarbetsplatser. I?stället går byggare på den egna erfarenheten.

Forskarna vid Inorel har tidigare utvecklat tryckt elektronik som skvallrar om köttet varit för varmt under transport.

Med en miljon kronor från byggbranschens utvecklingsfond ska de nu utveckla en prototyp som visar att tekniken blir tillräckligt noggrann och enkel att använda i byggbranschen.

-?Vi ska ta fram etiketter som följer hur temperaturen i betongen förändras över tid. När den har härdat färdigt ändrar etiketten färg från vit till blå. Då är det bara att fortsätta bygga, säger Payman Tehrani, vd för Inorel.

Etiketten tillverkas av ledande polymerer och trycks på rulle med en vanlig tryckpress. Den innehåller en temperatursensor, en indikator och ett batteri i tryckt form. Om ett år ska projektet vara klart.

-?Den här tekniken är enkel och billig, och har stor potential att effektivisera byggbranschen, säger Karin Pettersson.

Text: Ulla Karlsson-Ottosson/Ny Teknik