Nyheter

”Ett av de allra största arbetsmiljömålen”

Det är en omfattande rättegång som har dragit igång vid Solna tingsrätt efter byggraset vid Kista Galleria.<br/> – Jag har jobbat nio år på Arbetsmiljöverket och aldrig varit med om ett så stort mål, säger jurist Andreas Tidström.

Han bedömer att målet är ett av de allra största som rör arbetsmiljöbrott.

— Dels är det en omfattande utredning och många som ska höras, dels rör det hela skedet från ritbord till montering. Det är tre bolag och fyra personer som är åtalade, därför blir det här väldigt stort, säger Andreas Tidström.

Byggraset inträffade den 15 juli 2008, vid utbyggnaden av Kista Galleria. Orsaken var en avväxlingsbalk som hade getts ett för smalt liv i konstruktionsskedet. Balken gav vika när betongplattor lastades på stålstommen.

Två montörer följde med ner i raset, den ene omkom omedelbart och den andre ådrog sig svåra skador. En bilist på Hanstavägen hamnade under betongblocken och skadades svårt men överlevde.

Avslutas i december

Rättegången väntas pågå i elva dagar och avslutas i början av december. Fyra personer är åtalade och tre företag krävs på företagsbot.

Tre personer är åtalade för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Dessa tre personer arbetar på konstruktionsfirman Cremona samt vid Ruukki, som uppförde stålstommen. För den ansvariga konstruktören har åklagaren yrkat att brottet ska bedömas som grovt.

Vållande till kroppsskada

Den fjärde personen, som arbetar på projekteringsledaren Forsen Projekt, är åtalad för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada alternativt vållande till kroppsskada. Åklagare Leif Johansson menar att mannen inte har gjort den prövning av trafiksäkerheten som borde ha gjorts.

Åklagaren planerar att yrka på fängelsestraff för den ansvariga konstruktören samt villkorlig dom och böter för de övriga tre. När det gäller företagsböterna har han yrkat på fem miljoner kronor för Cremonas del, tre miljoner kronor för Ruukki och en miljon för Forsen.