Nyheter

”Ett sjukhus är mer än stål och betong”

En elev på en nybyggd skola lovade att göra allt för att få bra betyg. Det är ett av de bästa bevisen på ett väl utfört arbete som Jörgen Larsson fått.

Jörgen Larsson är Skanskas regionchef för Hus Väst, som täcker området från Halland till Örebro.

– Regionen består av sex distrikt så det är ett gigantiskt lagarbete att få alla att dra åt samma håll, säger han.

Byggbranschen har stora möjligheter att utveckla sitt sätt att kommunicera med kunderna, anser Jörgen Larsson. Han försöker verka för ett mer öppet och nära samarbete med kunden.

– För mig är ett sjukhus inte bara en byggnad av stål och betong, utan vi bygger ett ställe där folk snabbare ska bli friska, säger han.

Med ett sådant synsätt kommer branschen att utvecklas och att skapa en större samhällsnytta än vad som görs i dag, menar han.

– I en mer traditionell entreprenad går mycket av energin åt att bevaka sin rätt, i stället för att kraften läggs på att göra det så bra som möjligt.

Jörgen Larsson är övertygad om att det går att påverka framtiden både för de individer som ska vistas i husen – och för landet Sverige.

– För några månader sedan var jag med på en skolinvigning i Falköping. Där talade två av eleverna, de beskrev att de är så otroligt stolta över sin skola. Den ena sa att han vill att skolan ska vara lika fin när han går ut.

-Den andra sa att han ska ”betala tillbaka” genom att se till att få bra betyg. Sedan kan han få ett bra jobb någonstans. Det är bra för Sveriges konkurrenskraft!

Elevernas inställning var, åtminstone delvis, en effekt av ett nytänkande samarbete mellan Skanska och skolan. I processen hade Jörgen Larsson och hans medarbetare inte bara kontakt med beställaren, utan även med lärare och elever för att ta del av deras synpunkter.

– Den skola/kulturhus som vi hade byggt ersatte en annan som hade haft en del problem. Så det var så otroligt roligt att få en bekräftelse på att min övertygelse håller.

Jörgen Larsson, Regionchef Hus Väst, Skanska. Chef för 750 medarbetare. Hus Väst omsatte 1,9 miljarder 2009.

Ålder: 41.

Bor: Vång, utanför Borås.

Familj: Fru och tre barn.

Fritidsintressen: Friluftsliv som skidåkning och vandring.

Karriärväg: Började på Skanska 1989, direkt efter tekniskt gymnasium. Efter ett års uppehåll var han tillbaka på Skanska i Oslo 1996. Distriktschef 1999, regionchef sedan 2005.

”Om jag inte var byggchef”: Då vet jag inte vad jag skulle jobba med, men någonting med människor.

Ledarskapsmotto: En bra egenskap jag har är att jag tror gott om människor och att alla vill göra ett bra jobb, med rätt förutsättningar.

Jurykommentar: En sann samhällsbyggare med de förpliktelser ordet innebär. Har med stort engagemang och i nära samarbete med beställaren drivit ombyggnaden av miljonprogrammet Brogården i Alingsås med stort fokus på energieffektivisering.

De utser årets byggchef

Åsa Söderström Jerring, har varit vd på NCCs dotterbolag Ballast Väst. Nu styrelseproffs i JM med flera bolag.

Joachim Berner, sitter i styrelsen för bland annat Forma Publishing Group och MQ.

Hidayet Tercan, entreprenör, föreläsare, debattör och grundare av bland annat vårdföretaget Zemrete.

Björn Wootz, ansvarig för strategisk ledarutveckling på NCC i 20 år.

Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna.

Fredrik Karlsson, chefredaktör Byggvärlden.