Nyheter

Eva Pétursson tilldelas Silverbalken 2015

Fr v: Johan Löw, VD i SBI, Eva Pétursson och Peter Salomon, ordförande i SBI.

Årets mottagare av Stålbyggnadsinstitutets Silverbalk är Eva Pétursson.

Eva Pétursson är Civilingenjör Väg och vatten från Luleå tekniska universitet (LTU). Hon har arbetat med att utveckla nya applikationer för höghållfasta stål på SSAB.

Eva Pétursson disputerade 2001 under professor Bernt Johanssons vingar i ämnet Stålbyggnad. Avhandlingen behandlade sandwichelements bidrag till stagning av pelare och har senare lett till en praktisk vägledning för konstruktörer.

År 2011 utnämndes Eva till Senior Specialist i SSAB:s nyinrättade specialistkarriär, som är en viktig del i företagets forskningsstrategi. I mars 2015 tillträdde hon tjänsten som koncernens forskningschef med uppgift att samla de olika divisionerna kring strategiska forskningsområden.

Prismotiveringen lyder:

Eva Pétursson har under hela sin karriär arbetat för att främja stålbyggandet. Hennes doktorsarbete som färdigställdes 2001 behandlade hur sandwichelement stagar stomkonstruktioner har haft stor praktisk betydelse vid dimensionering av hallbyggnader.  Under sina år på SSAB har Eva arbetat med att utveckla applikationer för höghållfasta stål. Många av dessa applikationer är direkt avvändbara inom byggsektorn. I sitt arbete skapar hon ovärderliga kunskaper om utmattning, deformation och stabilitet för höghållfasta stål. 

Det kunnande som Eva förvärvat som akademiker och forskare inom byggsektorn tog hon med sig till SSAB och använde i utvecklingen av höghållfasta stål. Evas ambition är att i större utsträckning än tidigare introducera de höghållfasta stålens möjligheter inom byggindustrin. Eva är en duktig arbetskamrat och ledare. Hon är inspirerande och är en människa som gör skillnad. SBI är stolta över att kunna tilldela 2015 års Silverbalk till Eva Pétursson.

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. Silverbalken delas i år ut för 41:a året i rad. Silverbalken är gjord av äkta silver och tillverkad av silversmeden Lars Fleming, Atelier Borgila.