Bolag

Expansiva Byggpartner växer ytterligare

Sture Nilsson, vd på Byggpartner i Dalarna. Foto: Byggpartner

Häromdagen blev det klart att Byggpartner köper Åhlin och Ekeroth. Nu är ytterligare ett förvärv klart: Flodén Byggnads i Göteborg.
Vi är oerhört glada för det här, säger Sture Nilsson, vd på Byggpartner till Byggvärlden.

Flodén Byggnads, med huvudkontor i Göteborg, är ett anrikt byggbolag som grundades redan 1927 och som ägs av fastighetsbolaget Ernst Rosén. Bolaget har cirka 70 medarbetare och omsättningen förra året uppgick till cirka 870 miljoner kronor. Med köpet får börsnoterade Byggpartner en styrka på 1 100 medarbetare och en omsättning som landar kring 4,5 miljarder kronor. Det betyder att koncernen storleksmässigt placerar sig på en tiondeplats i landet sett till omsättningen.  

Ingen storkoncern

Men Sture Nilsson värjer sig lite mot begreppet storkoncern, snarare ser han det som en familj av lokala bolag.

– Därför är ordet samgående centralt i detta. Båda dessa bolag som vi nu har förvärvat blir också tillsammans delägare i koncernen. Det innebär att vi har ett gemensamt intresse som aktieägare, säger han.

Vilka är de främsta fördelarna med en sådan organisation?

– Alla bolag har sina spetskompetenser, vi på Byggpartner har till exempel träbyggnation, det kommer definitivt vara ett område som vi kommer att prioritera inom familjen och dra nytta av varandra, alltså hur man bygger framgångsrikt i trä. Hållbarhetsfrågorna är ett annat område som vi har mycket att lära av varandra. Digitaliseringen är ytterligare ett. Sen rent operativ kommer vi att titta på inköpssamordning där vi kan dra nytta av varandra. Men framför allt är det tre starka bolag som står på egna ben.

Att de båda affärerna knyts ihop nästan samtidigt var lite av en slump, avslöjar Sture Nilsson.

– Vi har haft långa dialoger sedan före årsskiftet, sen råkade det bli så att de blev klara nu. Det känns väldigt roligt detta, vi är jätteglada för de här affärerna.  

Ni är verkligen på hugget, kan vi förväntas oss mer förvärv?

– Det kan man aldrig veta, nej, jag ska inte uttala mig om det. Men det är väldigt stort att vi gör de här båda köpen, det är helt nytt för bolaget. Vi tror på det här med självständigheten, allt alla bolag fortsätter att vara sina egna, säger han och utvecklar den geografiska spridningen som man nu får med huvudkontor i Borlänge, Linköping och Göteborg.

– Det är inte så mycket geografi som den kulturella närheten som är viktig. Det har vi resonerat en del kring, bolagskulturen slår det geografiska läget. Vi jobbar kanske lite olika, men vi har samma värderingar och kultur i botten, det är det avgörande.

Flodén kommer i och med affären att äga åtta procent av det som i september kommer att bli Byggpartner Gruppen, medan Åhlin och Ekeroth ungefär 22 procent.

– Det är ju det som sticker ut här, att våra nya bolag investerar i det gemensamma. Det blir mer långsiktigt och det är inte så vanligt i dag, säger Sture Nilsson.

Flodéns

Förutom ägaren Ernst Rosén blir även ett antal medarbetare aktieägare i Byggpartner, något som gynnar Göteborgsbolaget, tror Peter Gustafsson, vd på Flodéns.
– Överenskommelsen med Byggpartner innebär att Flodén Byggnads AB blir del av en större koncern samtidigt som det förbättrar förutsättningarna att fortsatta att utveckla affären och växa i regionen. Samgåendet bidrar med engagemang, kunskapsutbyte och inte minst att vi kulturellt delar synen på hur vi ska driva framtidens affärer, säger han.

Flodéns kommer att fortsätta att verka under sitt eget varumärke och kommer att drivas vidare precis som idag, med samma namn, organisation, medarbetare och tydligt fokus på Göteborgsområdet och Halland. Samgåendet med Byggpartner beräknas slutföras 1 juli.