Nyheter

Experten: De smarta näten blottlägger våra privatliv

De nya intelligenta elnäten ska hjälpa oss att spara energi. Men bättre kontroll och styrning innebär också att elbolag och hyresvärdar kan smygtitta på våra privatliv, varnar en amerikansk konsult.

I framtiden kommer elbolagen att få tillgång till mycket information om våra dagliga liv, anser Jay Cline, chef för det amerikanska konsultbolaget Minnesota Privacy Consultants.

– De kan se när du är hemma eller borta, vilka apparater du använder och om du slösar eller snålar på energi, säger han.

Om hushållen utrustas med apparater som kan fjärrstyras via bredband i elnätet kan leverantörerna få ännu mer information om sina kunder.

Jay Cline utvecklar:

– Å ena sidan kan apparaterna hålla kontakt med elbolagen och ta reda på när elpriset är lågt. Då kopplar de på sig själva och spar pengar åt hushållet.

– Å andra sidan kan de lagra och spåra användarmönster och skicka informationen till varandra, och kanske även till energibolagen.

Även i Tyskland och Holland har frågan debatterats.

– Men här i Sverige är det fortfarande ganska tyst, säger Lars Nordström, universitetslektor på KTH i Stockholm och medlem i en EU-grupp, som bland annat granskar hur it-styrsystemen för elnät påverkar den personliga integriteten.

5 viktiga roller för industriella system

* Samlar in data – till exempel datalagring,

omvandling och rimlighetsbedömning.

* Övervakar – till exempel prestandaövervakning, händelse- och larmhantering.

* Styr – till exempel direkt styrning och sekvens-styrning.

* Underhåller och förändrar – bland annat

urtagning av drift och hantering av utvecklingsmiljöer.

* Planerar och följer upp – exempelvis loggning.5 viktiga roller för industriella system