Nyheter

Få kvinnor <br></br> – och högre medelålder

Minst ett steg tillbaka för företagens jämställdhetsarbete. Och en generation försvinner från branschen. Lågkonjunkturen slår hårt när de sist anställda sägs upp och inga nya anställs.

Många byggföretag har de senaste åren arbetat för att göra något åt gubbigheten i branschen genom att rekrytera unga och kvinnor. Nu kan konjunkturnedgången bli en black om foten för flera av byggbolagen.

— Ja, det blir definitivt en tillbakagång. Men det är LAS-reglerna som gäller, de flesta facken vägrar göra avsteg från avtalen, säger Mats Pettersson, personaldirektör på NCC.

Lars Bergqvist, ordförande på Byggcheferna, håller med om att kvinnorna råkar illa ut nu.
— Jag mår nästan illa över hur det blivit. Vi har varit ute på högskolorna och predikat om hur bra vi är och vilka möjligheter det finns i branschen för både tjejer och killar. Och så måste vi komma tillbaka nu till dem som fått jobb och säga ”hoppsan, det blev visst inte så bra som vi hade trott”.

Men han tycker att de företag som skyller på LAS-reglerna är fantasilösa. Och utan LAS skulle det bli lite vilda västern. Det finns många andra lösningar, säger han. Permitteringslöner är ett sätt, flexibel arbetstid ett annat.

— Den typen av lösningar saknar jag i byggbranschen. Vi har ingenting sådant. Jag tycker att branschen borde sätta sig ner i runda-bordssamtal och se vad vi kan göra, istället för att tigga pengar av regeringen.

Thomas Lindquist på Linqsearch, som arbetar aktivt med mångfaldsrekrytering, säger att byggbranschen är nyvaken i frågan om jämställdhet. Lågkonjunkturen blir därför en utmaning för många företag.

— Men min känsla är att företagen försöker hålla lite hårdare i kvinnor nu i den mån man kan. Hur väl de lyckas beror lite på storlek på företagen, säger han.

Bland Byggchefernas medlemmar är endast fem procent kvinnor. Nu är risken att det blir ännu färre. Men problemet gäller inte bara andelen kvinnor i branschen. Åldersstrukturen riskerar att bli mycket ojämn. Lars Bergqvist är bekymrad.

— Vi måste försöka hålla kvar de yngre. Det finns exempel på produktionsgrupper där 55 år kommer att vara snittålder år 2011, om krisen fortsätter och vi verkställer uppsägningar enligt lagen och vi inte anställer några nya. Branschen skulle behöva ha kvar de unga nu så att de kan lära sig av de äldre innan de går i pension.