Nyheter

Få unga chefer inom bygg

De närmsta tio åren väntas 125 000 chefer gå i pension. Nu flaggar chefsorganisationen Ledarna för en chefskris och menar att företagen måste bli bättre på att lyfta fram unga talanger. ”Företagen måste våga delegera ansvar”, säger Dastan Media Ringlund, en av få unga byggchefer.

De närmaste tio åren försvinner runt 125 000 chefer från arbetsmarknaden – i genomsnitt 48 per arbetsdag.

Samtidigt har andelen chefer under 35 år minskat stadigt sedan 2001, visar en färsk kartläggning från Ledarna. Sedan 2009 har antalet sökande till chefstjänster utlysta via Arbetsförmedlingen dessutom mer än halverats.

I jämförelse med andra EU-länder ligger Sverige i bottenskiktet tillsammans med bland annat Danmark och Italien vad gäller andelen unga chefer på arbetsmarknaden.

Ledarna menar att svenska företags oförmåga att lyfta fram unga medarbetare på sikt kommer att riskera Sveriges konkurrenskraft.

– Många unga vill arbeta med ledarskap, men få attraheras av chefsrollen som den ser ut i dag, säger Ledarnas ordförande Annika Elias i en kommentar.

Byggsektorn tillhör de branscher som har lägst andel unga chefer.

Dastan Media Ringlund, projektledare på Lokalförvaltningen vid Göteborgs stad, är en av dem som går mot strömmen. Hon gick från biträdande projektledare till projektledare när hon var 28 år. I dag är hon 31 och leder nybyggnationsprojekt inom Göteborg stad.

Hon tycker att byggföretagen måste bli bättre på att ge unga medarbetare chansen.

– Jag har många kollegor som är frustrerade över att de inte får chansen att visa vad de går för. Ofta slutar det med att de byter jobb för att de känner att de vill vidare och utvecklas. Företagen måste våga delegera ansvar.

Hon tror också att en del unga är rädda att arbetsbördan ska bli för tung om det tar steget att bli chef.

– Bilden av en byggchef är någon som jobbar jämt. Dagens yngre medarbetare vill ha en bra balans mellan privatliv och arbetsliv. Men om du jobbar effektivt och levererar resultat är det ingen som ifrågasätter att du inte är på plats 6:00–19:00.

Apropå byggchefer tror hon att branschen måste arbeta med den allmänna bilden av vad en ledare inom byggsektorn är.

– Det är så mycket mer än bara blåhjälmar. Man måste lyfta fram fler discipliner och dess värde för företaget. Det är också viktigt att lyfta fram mjuka värden. Yngre medarbetare nöjer sig inte med ett par kurser om året, man vill ha stöttning i frågor som föräldraledighet, VAB, friskvård och personlig utveckling. 

Själv har Dastan Media Ringlund alltid varit intresserad av att jobba som ledare.

– Jag älskar att träffa människor och jag får en kick när en grupp presterar.

För henne har åldern inte känts som ett hinder på vägen. Däremot har hon märkt vissa fördomar, framförallt när hon är ute på byggen.

– Jag är kvinna, yngre och har dessutom utländskt ursprung. För det mesta tas jag emot med öppna armar men det händer också att jag får motstånd.

Hon berättar om byggentreprenörer, ofta äldre män, som under möten pratar över henne eller som varje gång hon påbörjar en mening börjar prata högre för att överrösta henne.

– Då får man markera. Jag hade en entreprenör på ett bygge för ett par år sedan som vägrade titta på mig när han pratade med mig. När jag såg att hans beteende inte blev bättre efter andra mötet, tog jag tag i honom och sade: ”Titta mig i ögonen när du pratar med mig!”

– Han blev både gul, blå och grön i ansiktet. Men nästa möte gick det bättre.

Marie Bergström
[email protected]