Nyheter

Facket slår larm om våtrumsskivor

För att inte få problem med mögel ersätter många byggfirmor gipsskivor mot glasfiberskivor i våtutrymmen. Men de nya skivorna ger arbetsmiljöproblem för byggnadsarbetarna. <br></br> — När man hanterar skivorna släpper de ifrån sig glasfiberpar

Byggkeramikrådet, branschorganisationen för kakel-, klinker- och plattsättning, har gått ut med en rekommendation om att de traditionella kartongklädda gipsskivorna inte ska användas i våtutrymmen. Anledningen är att även ytterst små mängder fukt kan ge upphov till svartmögel i kartongen.

I stället rekommenderar rådet skivor av glasfiber, antingen med en kärna av gips (till exempel Glasroc) eller av cement (till exempel Aquapanel).

Men nu rapporterar Byggnadsarbetareförbundet att de nya skivorna leder till arbetsmiljöproblem. De cementbaserade skivorna är tunga, runt 35 kilo per styck, och glasfibern släpper ifrån sig partiklar vid hanteringen. Det har lett till att byggnadsarbetare har fått klåda, stickningar i halsen, allergiproblem, näsblod och blödningar i hals.

— Våra skyddsombud har i många fall krävt att få bort skivorna lokalt på arbetsplatserna. Och jag vet att producenterna jobbar för att få ner dammhalten, säger Christer Roos, Byggnads regionala skyddsombud i Jönköping.

Ett stort problem är att hanteringsanvisningar, som bland annat säger att byggnadsarbetare som hanterar skivorna ska ha skyddskläder och andningsskydd, inte följer med i leveranserna.

Anders Karlsson menar att det var rätt att ta bort gipsskivorna med kartong.
— Men det känns lite som om produkten inte var färdigutvecklad. Det blev en experimentverkstad på byggena, säger han.

De stora byggbolagen har tidigare uppgett för Byggvärlden att de numera använder oorganiska vindskyddsskivor, exempelvis av typen Glasroc, i sina putsade fasader. Anders Karlsson befarar att glasfiberskivorna kan bli ett arbetsmiljöproblem även vid ytterväggsbygge.

— Vanligtvis täcker man in byggena för att undvika fukt. Då blir det i princip som inomhus och byggkillarna drar i sig lika mycket partiklar, säger han.