Nyheter

Familjeföretaget satsar på miljömaterial

Med höghus och broar av trä försöker Martinsons ligga rätt i tiden. Koncernens vd tycker dock att byggbranschen fortfarande väljer de billiga lösningarna framför miljön. <br></br> — Det här med miljö kommer i andra hand, säger Lars Martinson.

Med åtta våningar är de Europas högsta moderna trähus — just nu förbereds monteringen av det fjärde höghuset i kvarteret Limnologen i Växjö. Bakom de byggtekniska framgångarna ligger Martinsons, ett familjeföretag med rötterna i Västerbotten.

I dag ligger norrlänningarna i bräschen för utvecklingen där tjock plywood har ersatt betong. Materialet kallas KL-trä och består av flerskiktsträskivor där vartannat skikt är korslagt. Det är starkt nog för att utgöra självbärande stommar och skivorna gör att man kan konstruera stora fria ytor som sporthallar och lagerlokaler.

— När man jobbar med sådant här måste man vara väldigt långsiktig. Då är det skönt att ha ett familjeföretag — man behöver inte bry sig så mycket om månadsresultat, säger Lars Martinson, koncernens vd.

Ett stort trähus binder många ton koldioxid under sin livstid — i och med dagens klimatdebatt kan man därför tycka att Martinsons produkter borde sälja sig själva. Enligt företagets vd har dock livscykelanalyser och kretsloppstänk låg prioritet inom byggbranschen.

— Vi har lite svårt att nå fram med det här. Byggsektorn pratar mest om kvadratmeterpriser. Det här med miljö kommer i andra hand, säger han.

Lars Martinson tror dock att trenden kommer att vända i takt med att företaget blir bättre på att argumentera för sina produkter. Det gäller även för de envisa fördomar som finns mot trähus. Tidigare var de ofta lyhörda, men de nya höghusen i Växjö har klarat ljudklass B. Avseende brand så hävdar Lars Martinson att risken i dag inte är större än för andra hustyper.

Sedan 18 år är träbroar ett stort område för Martinsonskoncernen. I dag kan man tillverka gång- och cykelbroar med en fri spännvidd på 35 meter, samt 60-tonsbroar som klarar tung biltrafik — vissa av dem med en livslängd på 80 år.

Enligt vd:n är det få byggnadsverk som väcker så mycket känslor som just broar. Han tror att omsättningen kommer att öka framöver i och med att träbroarna blir allt mer accepterade.

— Ofta är de billigare och miljövänligare. Dessutom blir det vackrare broar, säger Lars Martinson.

Martinsons

Grundat: På nuvarande ort sedan 1941.

Hemort: Bygdsiljum — Västerbotten.

Anställda: 400.

Nyanställningar:20 personer senaste halvåret.

Vinstresultat 2007:Cirka 120 miljoner.

Omsättning:Cirka 1,2 miljarder.

Affärsidé:Under omarbetning.