Nyheter

”Fast jobb? Nej tack”

90-talisterna sägs vara en hoppfull generation som gärna reser med jobbet och sätter trivsel högt på prioriteringslistan. Byggvärlden har mött nästa generation på väg ut i arbetslivet.

Hos byggföretagen väntar stora pensionsavgångar — samtidigt som företagen säger upp personal på grund av lågkonjunkturen.
— De som nu lämnar oss har vi jobbart hårt för att få in i företaget. Rekrytering kommer att bli en stor fråga, säger Ulrika Mehrotra, rekryteringsansvarig på NCC.

Företagen har slagits om 80-talisterna. Nästa utmaning blir att locka 90-talisterna, som enligt undersökningar prioriterar trygghet och nära relationer men samtidigt ser till sig själva och sin egen utveckling.

— Vi jobbar hela tiden med att vara en attraktiv arbetsgivare och kommunicera med dem som går i skolan, säger Ulrika Mehrotra.

Frihetskänslan hos 90-talisterna som Byggvärlden pratat med är stark, och målen tycks vara väldigt klara: De vill ha variation av arbetsplatser, de reser gärna och ser en karriär utomlands som lockande.

— Jag har svårt att se en fast anställning någonstans, jag vill känna mig fri. Kontorskomplexet tilltalar inte mig, säger studenten Leo Renfäldt, som går första året på Kungstensgymnasiet.

Hur vill ni att er framtida chef ska vara?
— Rättvis. Ha lite kompisrelation till sina anställda, Säger Leo Renfäldt och hans klasskamrat Simon Gullström tillägger:
— Tydlig, En chef ska kunna pusha, men inte för mycket.

90-talisterna verkar även ha väldigt starkt självförtroende och ser att de har stora chanser att lyckas gå långt, vilket leder till att de sätter höga krav på sig själva.

Vad vill ni uppnå i arbetslivet?
— Ett mål skulle vara att ha ett stort, börsannonserat företag med många anställda. Och så vill jag gärna pröva på att jobba utomlands, säger Simon Gullström.

Roger Laktena
[email protected]