Fastighetsjättar strider om galleria

Fastighetsjättar strider om galleria
Köpcentrumexploatören Steen & Strøm är fast beslutna att bygga nytt i Mölndal. Men istället för att förhandla med GE Real Estate, som äger köpcentrum på området, har man försökt runda företaget. Nu backar kommunen upp Steen & Strøm.

Konflikten startade i och med att Steen & Strøm vann en projekttävling och därmed fick Mölndals kommun hjälp med att ansöka hos regeringen om tvångsinlösen av fastigheterna på byggområdet. En ansökan som senare beviljades.

Men GE Real Estate, dotterbolag till världens största börsnoterade företag, tänker inte ge sig så lätt. Företaget har överklagat beslutet till regeringsrätten.

– Om jag tycker att det är ett anständighetskrav att man får ett bud att ta ställning till innan man ska behövas utsättas för expropriation, säger Lennart Sten, GE Real Estates Norden europachef till Dagens Industri.

Men Steen & Strøm känner inte igen sig i historiebeskrivningen. Företagets utvecklingschef, Hans Cagner, säger att ansökan om tvångsinlösen närmast ska ses som en säkerhetsåtgärd.

Relaterade artiklar

Catena bygger en av Nordens största logistikanläggningar
Klartecken för omdiskuterat bygge i Stockholm city
Ukrainakriget ger svårt prognosläge
Minskat byggande förutspås när investeringsstödet slopats