Fixa bästa matlådan själv

Fixa bästa matlådan själv
Tröttnat på lunchrestaurangernas mat och butikernas färdiga lådor? Tycker du att lunchmaten varken är tillräckligt god eller särskilt nyttig och dessutom för dyr? Prova någon av våra färgglada matlådor eller fräscha sallader.

Enklast är förstås att laga en extra portion till middagen och lägga den i morgondagens lunchlåda … Blev det bara korv stroganoff över och inget ris efter dagens måltid? Koka en portion bulgur, några potatisar eller varför inte komplettera med snabbkokt couscous eller nudlar. Kokta kikärter eller bönor kan också ersätta riset. Är det tvärtom, att du har en portion pasta eller några kokta potatisar kvar sedan middagen. Plocka då fram en kycklingfilé, en portionsbit lax ur frysen, några falafel eller köttbullar, en korv eller två och stek, krydda och lägg i lådan. Många gånger kan ett kokt ägg, en näve skalade räkor eller några skivor skinka eller rostbiff också vara lösningen. Trist? Komplettera förstås med grönsaker. En bra matlåda innehåller förutom sovel (protein) och potatis, ris, pasta (kolhydrater) alltid också grönsaker och dessutom gärna en färsk frukt. Oavsett om du i första hand bara tar hand om rester och förvandlar dem till matlådor eller skapar nya är grönsaker i frysen en god hjälp. Frysta grönsaker behöver inte kokas och har lika bra näringsvärde som färska. Dessutom är de mycket prisvärda och är alltid i säsong. Skäm bort dig själv med att ha flera olika sorter på lager. Inte bara gröna ärter och majskorn, utan prova också haricots verts, sparris, sugersnaps eller varför inte mer ovanliga som rödbetor, kronärtskockshjärtan och polkabetor. Givetvis kan du om tiden och lusten finns woka grönsakerna eller koka en mustig sås av dem med tomat och lök innan du lägger det gröna i lådan. Behövs sås? Ibland passar vita bönor i tomatsås, färdig tomatsås, pesto, hoummos medan det andra gånger blir godare med smaksatt matyoghurt eller en klick creme fraiche. Är matlådan kall är keso och kesella bra alternativ. Ibland längtar man efter hackad lök, surkål, pickels, soltorkade tomater, inlagda rödbetor och gurkor eller får lust att spetsa anrättningen med salladskapris, oliver, senap eller riven pepparrot. Det krävs egentligen inte så mycket arbete för att fixa en egen låda. En välfyllt skafferi underlättar. Dessutom är det alltid bra med en nypa kryddor och en näve matlust. För dig som vill ha mer handfasta tips och nya recept finns förslag på tre kalla lådor och tre varma i högerspalten här intill.

Lotta Brinck

Relaterade artiklar

Han blir ny chef för samhällsutformning på WSP
Heidelberg Materials rekryterar hållbarhetschef från Betongindustri
MVB utser två nya arbetschefer
Tuffast för bygg- och fastighetsbranschen