Nyheter

Fler mässhallar byggs om till padelbanor

Hall 1 i Scandinavian XPO byggs nu om till padelanläggning.

Nu när pandemin har gjort att alla mässor har ställts in så har det vuxit upp andra idéer vad mässhallarna kan användas till. Globen är nu fylld med padelbanor och nu tar även Stockholmsmässan i Älvsjö, Åbymässan i Mölndal och Scandinavian XPO vid Arlanda och bygger banor för den trendiga sporten.

 
Stockholmsmässan i Älvsjö, som är Nordens största mäss- och kongressanläggning, ägs av Stockholms Handelskammare och Stockholms stad arrangerar vanligtvis både nationella och internationella mässor, kongresser och företagsevent året runt. Men på grund av coronapandemin så har alla evenemang ställts in. Ifjol gjordes Stockholmsmässan tillfälligt om till fältsjukhus under några veckor när vårdplatserna började ta slut, men just nu storsatsas det istället på padelbanor.

Stockholmsmässans vd Christian Clemens berättar att det är mässans B-hall som nu har byggts om till padelhall och tanken var att de skulle öppnas för allmänheten i januari. ​

–  Stockholms stad har valt att avvakta med öppnandet utifrån rådande pandemiläge, så vi har därför inte öppnat ännu. Det är företaget Padel United som hyr in sig i mässan och att avtalet gäller fram till september. Vi ser dock gemensamt på en möjlig förlängning under hösten.

Totalt är det 22 banor som byggts upp.

– Jag tycker att det är bra alternativ verksamhet när vi inte tillåts ha vår ordinarie verksamhet igång, dessutom är det positivt att på ett mycket säkert sätt kunna erbjuda idrott och hälsa. Vi har också en väldigt bra logistik till exempel vad gäller parkeringsplatser i anslutning till B-hallen.

I Globen öppnade padelbanorna 1 november.
– Globen är en fantastisk lokal för padel, där man har hela 85 meter i takhöjd. För låg höjd är ofta ett problem annars när man letar lokaler för ändamålet, förklarar Frida Höök från Globen Padel.

Globen Padel ägs av Svea padel, Pop up padel och padler.se.

– Vi har köpt in 14 banor från Spanien och vi har monterat dem på ett sätt så att de går lätt att ta bort. Just i Globen får man inte borra i golvet utan hitta lösningar där man monterar ovanpå – det gör att det är relativt enkelt att plocka upp och plocka ner allt.

Hon berättar att det svåraste med att bygga banorna är att hantera de stora glaspartierna som monteras runtom.

– Men i övrigt är det inga svårigheter, det är en optimal padelhall, slätt och rakt, bra golv och vi kunde sätta installationerna ovanpå.  Först är det en stålkonstruktion som är förborrad därför går det snabbt att montera i stolpar och så sedan rullar man ut en matta och lägger sand på det. Så byggtekniskt var det inga speciella utmaningar – det går att få upp två- tre banor på ett dygn. Allt beror ju på hur många byggjobbare man har men i vårt fall har det gått fort. Utmaningen var egentligen leveranserna från Spanien.

 
I november blev det klart att även Åbymässan ska byggas om till padelhall då fastighetsägaren Klövern ihop med nya samarbetspartnern Padelpartners tog över hyreskontraktet efter mässarrangören Easy Fairs.

Här satsar man stort med många banor under samma tak.

– Vi beräknar att vara fullt igång från början på april, möjligen något tidigare, och vi siktar på 26 banor. Vi kan även addera några singelbanor ytterligare så det är inte helt bestämt, berättar Jakob Mörndal som arbetar med konceptutveckling hos Klövern AB.

Även där har man sett att lokalerna är bra för just detta ändamål.

– Mässhallar har ofta ordentliga takhöjder vilket gör det lämpligt som padelhall. Det är i huvudsak ljusinstallationer i tak och kringfunktioner såsom omklädningsrum, reception och liknande som också behöver byggas.

På frågan om det här är en permanent ombyggnation svarar han så här:

– Det är väl generellt svårt att tala om ”permanenta hyresgäster”, över tid sker oftast omflyttningar och förändringar oavsett. Men vi ser det inte som en tillfällig lösning och vi har inget satt slutdatum på något sätt. Det är inte alls omöjligt och vi kan arrangera mässor igen, vi arbetar på flera olika spår för framtiden.


Nybyggda arenan Scandinavian XPO vid Arlandastad
är hela 40 000 kvadratmeter stor och innehåller tre mässhallar, hotell, restauranger, eventytor, konferensrum, träningscenter.

– På grund av pandemins intåg beslutade vi tillsammans med våra samarbetspartners att öppna mötes- och evenemangsarenan nu i januari istället för i november 2020 som det var tänkt, berättar Staffan Littmarck, vd för Scandinavian XPO AB.

I hall 1 har Klövern Padel nu påbörjat bygget av 13 banor med 10 meter i takhöjd. 

– Padel i Scandinavian XPO är en ”pop up” aktivitet som finns här tillfälligt på grund av corona. Så fort det finns möjlighet och underlag för större möten så kommer anläggningen att ställas om till den verksamheten. Alla våra eventhallar är byggda för att kunna anpassas och vara flexibla för olika typer av möten. Som exempel har vi hall 1 på cirka 5000 kvm som kan delas av i ett flertal brake-outs för event, mässa, möten och sittningar med servering från vårt storkök. I kombination med vår konferensavdelning och de aktiviteter som finns i området kan vi skapa en hybrid av möten. Under hösten kommer exempelvis elbilsmässan eComExpo hållas här.  

 

Text: Annika RådlundLäs även: Mat och dryckesmässornas nya datum