Nyheter

För låga löner kan vara brott mot EU-regler

Trots löften har polska byggnadsarbetare ännu inte samma lön som de andra på bygget. Nu ska jurister se till att branschen följer EU:s regler om fri rörlighet. <br></br> — Vi vill ha samma lön som de andra men det är hela tiden problem, säger

Andrzej Chudy har dubbel yrkesutbildning från Polen — som målare och snickare. Han har jobbat i Sverige i snart åtta år. I början mest med svartjobb, de senaste åren på bemanningsföretaget Expandera mera.

Nu är Andrzej Chudy på ett bygge i Bagarmossen i södra Stockholm och jobbar med invändigt finsnickeri. Fyra av arbetarna på bygget saknar svenskt yrkesbevis och får därför, i enlighet med kollektivavtalet, bara 88 procent av lönen.

Jessica Löfström, vd på Expandera mera, vill att de polska byggnadsarbetarna ska få göra prov för svenskt yrkesbevis med hjälp av tolk, eftersom det är yrkeskunskaper — inte språkkunskaper — som ska testas.
— Alla säger att detta ska lösas men det händer inget. Vi har kämpat i två och ett halvt år med frågan, säger hon.

Nu har jurister tagit sig an ärendet för att se om Sverige följer EU:s regler om fri rörlighet.
— EG-domstolen är klar över att man inte bara ska ha samma rättigheter inom EU att vara verksam i ett yrke utan också få samma löner och villkor som andra, om man bedöms ha likvärdig utbildning, säger Markos Montmar-Stavroulakis, chef för Solvit-centret på Kommerskollegium.

Likadana center finns i alla EU-länder och deras uppgift är att se till att EU:s regler respekteras.

Byggvärlden uppmärksammade Andrzej Chudys situation för nästan ett år sedan. Representanter från Sveriges Byggindustrier och Byggnads var då överens om att de polska arbetarna borde få ha tolk vid yrkesbevisprovet.

Men medan Andrzej Chudy och andra polska arbetare väntar på högre lön har byggbranschens parter svängt. I stället för att tillåta tolk vid provet är nu målet att hitta ett sätt att värdera den polska utbildningen.

— Det är inte rimligt att vi som organisationer, eller som land, yrkesutbildar personer som redan har en yrkesutbildning, säger Lars Tullstedt, utbildningsansvarig på Sveriges Byggindustrier.

Hos regionala yrkeskommittén i Stockholm har ansökningarna om svenskt yrkesbevis samlats på hög.
— Den här frågan måste lösas centralt, kanske med hjälp av någon myndighet. Vi kan inte diskriminera ett annat lands utbildning men samtidigt har vi svårt att ta ställning till alla de olika utbildningar som finns i andra länder. Det är där vi kört fast, säger Per Mangs på Byggettan, Byggnads Stockholmsavdelning.

Andrzej Chudy

Ålder: 28 år.

Bor:I Nacka, utanför Stockholm.

Familj:Sambo.

Utbildning: Treårig yrkesutbildning från Polen för snickare med ettårig påbyggnad till målare/tapetserare.

Jobbar:På bemanningsföretaget Expandera mera. För tillfället uthyrd till ett bygge i Bagarmossen, söder om Stockholm.