Nyheter

Forsmark får slutförvaret

Forsmark får miljardbygget av slutförvaring för kärnbränsle. Men SKB gör investeringar i båda de kommuner som varit aktuella för investeringen, skriver Ny Teknik.

Det blev Forsmark i Östhammars kommun i Uppland som fick det svenska kärnbränsleförvaret på sin lott medan Oskarshamn i Småland tar hand om själva kapseltillverkningen och inkapslingen av det använda kärnbränslet. Investeringar på 35 miljarder i Forsmark och 32 miljarder i Oskarshamn.

De båda kommunalråden, centerpartisten Jacob Spangenberg i Östhammar och socialdemokraten Peter Wretlund i Oskarshamn, klappade om varandra, önskade varandra lycka till och lovade att de skulle vara bästa vänner även framöver.

Peter Wretlund, som först såg litet bekymrad ut, försäkrade att solen skulle skina lika starkt i Oskarshamn även i framtiden — trots att själva kärnbränsleförvaret inte hamnade där.

SKB:s styrelse satt i flera timmar i går kväll och gick igenom det slutliga materialet som entydigt pekade till Forsmarks fördel.
— Berget har talat. Berget i Forsmark är tätare och torrare än det i Oskarshamn. Det gjorde valet enklare för oss, sade SKB:s vd Claes Thegerström på presskonferensen ombord på SKB:s fraktfartyg Sigyn på onsdagen.

I SKB:s styrelse sitter representanter för de olika kärnkraftsbolagen i Sverige, de som äger SKB, samt två externa representanter, EU-politikerna Sören Wibe och Anders Wijkman.

Själva beslutet togs på onsdagsförmiddagen av en enig SKB-styrelse.
— Vågskålen vägde tydligt till Forsmarks fördel. Och jag är glad för att det blev ett så entydigt resultat, sade Claes Thegerström.

Det blir därmed en tydligt funktionell uppdelning mellan de två kommuner som arbetat tillsammans med SKB om slutförvarsplanerna i snart tio år.

Forsmark får det nya slutförvaret av använt kärnbränsle plus en utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall.

Laxemar utanför Oskarshamn sköter all hantering fram till slutförvaret. Man bygger det befintliga mellanlagret för använt kärnbränsle Clab, man bygger en anläggning för inkapsling av det bränsle som legat i Clab i 30 år för att svalna i stora vattenbassänger och man får en helt ny fabrik för att bygga själva kaplarna av järn och koppar.

— Vi räknade på hur mycket pengar som det här innebär för de båda kommunerna och kom i går fram till en ganska jämn fördelning av investeringarna — 35 miljarder kronor i Forsmark och 32 miljarder kronor i Oskarshamn, säger Saida Laârouchi Engström, ansvarig för kommunsamarbetet på SKB till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg / Ny Teknik

Läs fler nyheter på www.nyteknik.se