Nyheter

Första spadtaget för Landvetters expansion

Ett spadtag för Terminalexpansion Norr på Göteborg Landvetter Airport. Fr vänster Scandics distriktsdirektör Kristian Andersson, flygplatsdirektör Charlotte Ljunggren, arkitekt Gert Wingårdh och Peabs VD Jesper Göransson. I händerna håller de lådan med symboler som ska gjutas in i terminalbyggnaden. Foto: Peab

Nu har Terminalexpansion Norr på Göteborg Landvetter Airport inletts.
På plats för att sätta igång projektet fanns bland andra Peabs vd Jesper Göransson, flygplatsdirektör Charlotte Ljunggren och Scandics distriktsdirektör Kristian Andersson.

Projektet inkluderar förberedelser inför en ny säkerhetskontroll, ny bagagekällare som rymmer större röntgenutrustning samt ett miljöcertifierat, terminalnära sjuvåningshotell ritat av arkitektfirman Wingårdhs.

Hotellet, som riktar sig till både familjer, fritidsresenärer och affärsresenärer, är en viktig pusselbit för flygplatsen eftersom de publika hotellytorna kommer integreras med den framtida incheckningshallen. Hotellet beräknas stå klart i slutet av 2020 och spelar en central roll i utvecklingen av Airport City Göteborg som just nu växer fram mellan riksväg 40 och den befintliga Landvetter flygplats.

Istället för ett traditionellt spadtag lade Peab, Swedavia och hotelloperatören Scandic ner var sitt föremål till framtiden i en tidskapsel. Kapseln kommer gjutas in i den nya terminalbyggnaden längre fram.

Peabs vd Jesper Göransson lade ner ett massivt handslag i brons.
– Handslaget har alltid haft ett stort värde för Peab och är symbolen för att vi håller det vi lovar. I detta fall står löftet bland annat för att vi bygger med fokus på miljö och människa samt sätter säkerheten för personal och flygplatsens besökare i första rummet.

För Swedavias räkning lade flygplatsdirektören Charlotte Ljunggren ner färdplanen mot ett fossilfritt inrikesflyg som flygbranschen nyligen lämnade till regeringen. Scandics bidrag till kapsel var en flaskpost i en vattenflaska av handblåst returglas.

Att arbeta i flygplatsmiljö ställer stora krav på både personal och planering. På Landvetter flygplats är det många aktörer som ska samsas om små ytor och samtidigt verka för att resenärerna påverkas så lite som möjligt. Tät kommunikation och fingertoppskänsla mellan alla inblandade är en förutsättning för att projektet ska flyta smidigt.

– För oss är teamet otroligt viktigt, arbetsmiljön och säkerheten är absolut prio. Vårt motto på projektet är ”det blir alltid som man tänkt sig”, det lever vi efter varje dag, säger Jonas Edensvärd, platschef på Peab.