Nyheter

Fotbollsstjärnans andra karriär – som vd

Hammarbys mittback Magnus Lefvert var favorit hos fansen i början av 90-talet. <br/> – Jag var en grovarbetare och spelade med hjärtat, säger han.<br/> I dag drar han nytta av fotbollskarriären i det egna företaget LW Plåtslageri.

Yrkesvalet som plåtslagare kom sig av en slump när Magnus Lefvert hoppade av gymnasiets sociala linje.

– Jag var dyslektiker och gick ut sjuan med 1,9 i betyg. När jag gick ut nian hade jag höjt mig till 3,6. Men sen gick all kraft ur mig, berättar han.

Han började jobba på en grannes plåtslagerifirma, där även hans bror jobbade. Men när Magnus Lefvert var 20 år drog de igång LW Plåtslageri. Ett år senare kom Magnus Lefvert med i Hammarbys A-trupp.

– Det var helt hysteriskt. Jag jobbade dygnet runt samtidigt som jag byggde hus och skaffade barn. Men jag var så uppe i allt då, så för mig var det naturligt, berättar han.

Dagarna började på jobbet vid 6-tiden, vid 15-tiden var det dags för fotbollsträning, som höll på fram till 19.30, och sen åkte han hem för att spika på huset.

Så småningom gick även bröderna Lefverts pappa in som delägare i företaget.

– Vi hade en stor vision att vi skulle växa och bli ett större företag. Men när vi var fyra delägare började vi omedvetet bromsa varandra. Det var när jag köpte loss de andra som det började sticka iväg, berättar Magnus Lefvert.

LW har 96 anställda

Mellan 2003 och 2007 ökade företaget sin omsättning från 34 miljoner till 110 miljoner kronor. I dagsläget har LW Plåtslageri 96 anställda och omsättningen i år ser ut att landa på 115 miljoner kronor.

– Vi har ökat i omsättning men gör ändå bra resultat hela tiden, säger Magnus Lefvert.

Företaget har sitt säte på Tyresö utanför Stockholm, i en grönbrun träkåk med loftgång som för tankarna till fjällvärlden. Magnus Lefvert äger 95,5 procent av företaget och är verksam som vd. Han är solbränd efter en solsemester på Kanarieöarna och bär lappade jeans och svart tröja.

Bakgrunden som elitspelare har han haft nytta av i yrket.

– Det har varit en reklampelare. Det var många bajrare som ville köpa plåt. Det blir alltid kontakt genom fotbollen. Och en del tycker att det är lite ball att ha med en halvkändis, säger Magnus Lefvert.

Och fotbollen präglar hans sätt att leda företaget.

– Jag bygger företaget på idrotten, på lagandan, teamet, att man ska ha kul. Vi var tvungna att vara polare i truppen för att stå ut med varandra, och vi måste acceptera varandra här också. Jag har valt mycket idrottsmän här, de har mål och visioner, de vill någonstans.

Han använder ofta fotbollstermer i arbetet, till exempel ”man måste våga för att vinna” och ”anfaller du inte kan du inte göra mål.” Följaktligen har LW Plåtslageri också anställt sju nya medarbetare under lågkonjunkturen.

Plåtslagaren från Bagarmossen.

Under sin tid i Hammarby kallades Magnus Lefvert för Plåtslagaren från Bagarmossen. Hans bästa minne från den tiden är när han gjorde ett avgörande mål i kvalmatchen mot Kalmar 1994. Hammarby kvalade för att hålla sig kvar i allsvenskan och hade vunnit den första matchen mot Kalmar på bortaplan. Returmötet på Söderstadion skulle bli en enkel historia för Bajen.

Men sen gjorde Kalmar 2-0 och då blev det lite nerv. När vi fick en hörna slet jag in den med råvilja. Då blinkade tavlan ”Kung Lefvert.” Det var 1-2-målet som visade vägen, sen slutade matchen 2-2, berättar Magnus Lefvert.

Med arbetarbakgrund, uppväxt i Enskede och en stor kämpaanda blev Magnus Lefvert en kultkille i klacken. Han fick till och med en egen ramsa: ”Vem fan är Tomas Brolin (klapp klapp), vem fan är Tomas Brolin (klapp klapp) för vi har Magnus Lefvert, för vi har Magnus Lefvert, för vi har Magnus Leeefvert, vem fan är Tomas Brolin (klapp klapp)”.

På den tiden var spelarna tvungna att ha jobb vid sidan av fotbollsspelet.

– Vi spelade för att det var roligt. I dag försvinner hjärtat i spelet. Men de är bättre fotbollsspelare än vad vi var, säger Magnus Lefvert.

I företaget är Magnus Lefverts drivkraft att skapa något.

– Det är inte pengarna som räknas, säger han.

– Målet är att vi ska nå en omsättning på 200 miljoner år 2013. Jag vill se hur långt jag kan dra den här skutan.

Impulsiv vd

Som vd gillar Magnus Lefvert att ta beslut och att stå i centrum. Han beskriver sig som väldigt impulsiv, men oroar sig inte särskilt mycket över felval.

– Det är av misstagen vi lär oss, säger han.

Magnus Lefvert har lidit mycket av sin dyslexi. Det gav honom problem i skolan och fick honom att tvivla på sin intelligens. De senaste fem åren har han gått i terapi och har blivit lugnare och tryggare.

– Hade jag varit samma person som jag är i dag när jag spelade fotboll hade jag varit mycket bättre. Jag var så nervös för att göra bort mig, jag blev hämmad. Och jag lyssnade för mycket på vad folk tänkte och tyckte.

Efter karriären i Hammarbys A-lag trappade Magnus Lefvert av med spel i Nacka och Älta. Men nu har han nyligen lagt fotbollsskorna på hyllan.

Saknar du fotbollen?
– Nej. Allt har sin tid, säger han.

Spelade med Hammarby 1988-1995

Namn: Magnus Lefvert

Titel: vd för LW Plåtslageri.

Ålder: 43 år.

Bor: I villa i Älta.

Familj: Två barn, 16 och 18 år, och flickvän.

Utbildning: 9-årig grundskola.

Fritidsintressen: Att spela golf och umgås med barnen.

Spelarbakgrund: Började spela fotboll i Kärrtorp, Djurgården och Bagarmossen. Var med i Hammarby fotbolls A-trupp mellan 1988 och 1995. Därefter har han spelat i Nacka och Älta.