Nyheter

Framgång i förhandlingarna

Sedan striderna förra avtalsrörelsen har Sveriges Byggindustrier och Byggnads fortsatt att förhandla med hjälp av medlare.<br/> — Vi är på god väg att komma överens om ett avtal som innehåller stora förändringar, säger Mats Åkerlind, förhandlingsche

Meritlistan är inte den bästa. Byggnads och Sveriges Byggindustrier har varit i hårda strider om kollektivavtalet och dess tolkning. Eller kollektivavtalen för att vara mer exakt. Det finns ett byggnadsavtal och ett anläggningsavtal. Och eftersom parterna inte varit överens i alla formuleringar har de tryckt olika upplagor av avtalen.

— Nu hoppas vi för första gången på tio år kunna trycka en gemensam bok. Mer lättlästa bestämmelser är bra för våra medlemmar och för företagen, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.

Uttrycker sig försiktigt

Eftersom bråk tidigare uppstått kring minsta kommatecken vill Torbjörn Johansson uttrycka sig försiktigt.

— Vi har kommit långt i förhandlingarna men samtidigt återstår fruktansvärt mycket eftersom vi inte börjat skriva avtalet än. Men vi har en bra ton, ett kreativt arbete och är överens om vissa riktlinjer.

Vissa dokument är dock redan påskrivna, enligt Mats Åkerlind på BI.

– Vi har hittat en del vinna-vinna-frågor och en ny samtalston. Tyvärr grumlas detta av de svårsmälta LO-kraven.

Mats Åkerlind pekar dels på löneökningarna på 2,6 procent men också krav om rätt till heltid samt begränsning av användandet av bemanningsföretag.

Vad är ni överens om i förhandlingarna med Byggnads?

— Det är frågor om arbetstid, löneparagrafen, ordningsregler, permissionsregler. Där är en del förbättringar. Vi är på väg att nått en del banbrytande förändringar i avtalet, säger Mats Åkerlind.

Är detta det moderna medarbetaravtal ni vill ha?

— Nej, det skulle jag inte kalla det men det innehåller punkter som innebär viktiga steg på vägen mot ett annat förhållningssätt på byggarbetsplatserna och en förändrad byggbransch.