Nyheter

Framtidens villa saknar vardagsrum

Syftet med Movehome Lab är att utforska och utveckla framtidens boende.

Vår uppkopplade livsstil utmanar villans traditionella planlösning. Framtidens villa är framtagen i samarbete med kända arkitekter och en av nyheterna som presenteras på mässan ”Hem, villa och bostadsrätt”. 

Det är hustillverkaren Movehome som nu lanserar framtidens villa – utan vardagsrum.
– Vi lever annorlunda idag än för bara tjugo år sedan, nu är det hög tid att det börjar synas i våra hus också, säger designchef Jessica Nilsson. 
Digitaliseringen av samhället har lett till radikalt nya vanor, även i våra hem. TV:n som lägereld har ersatts av mobiltelefoner och surfplattor. Ändå ser hemmen ut som de har gjort sedan 1950-talet – med plats för soffa framför en tv-vägg i vardagsrummet. 
– Framtidens hus är mer flexibla, med öppna rum som kan delas i flera zoner. Utrymmen som passar nya levnadsvanor, där barnen kan hänga eller familjemedlemmarna kan krypa upp med sina skärmar, säger arkitekt Erik Jarlöv på Urban Design. 
Han har varit med och utvecklat den första villan i Movehome Lab, ett samarbete mellan hustillverkaren Movehome och kända arkitekter, forskare och kreatörer. Syftet är att utforska och utveckla framtidens boende.
Villan premiärvisas på mässan ”Hem, villa och bostadsrätt” i Stockholm, den 6-9 oktober på Stockholmsmässan. 
En annan innovation i planlösningen är att duschen flyttats ut från badrummet. Den ligger istället mitt i korridoren, tillgänglig från flera håll. 
– Vi väljer att lyfta fram de praktiska funktionerna och göra dem till en del av husets hjärta. Tidigare generationer var kanske mer privata än nutidsmänniskan. Dusch och förvaring skulle gömmas undan, säger Erik Jarlöv. 
På mässan arrangerar Movehome Lab ett seminarium om framtidens boende. Medverkar gör bland annat Isabelle McAllister, som inrett framtidens villa i 3D.
Jenny Marcuson Fors