Nyheter

Från rymdrätt till entreprenadrätt

Viktoria Edelman, advokat, AG Advokat.

Det sägs att tiden går fort när man har roligt och det stämmer verkligen. Jag kan knappt tro att jag nu arbetat 15 år på advokatbyrå. När jag berättar att jag är advokat och arbetar med entreprenadrätt får jag av nya bekantskaper ofta frågan; varför blev det just entreprenadrätt?  Varför blev det inte arbetsrätt, migrationsrätt eller finansrätt?

För en juriststudent är de flesta kurserna obligatoriska; du måste läsa civilrätt, skatterätt och processrätt. Först mot slutet av juristprogrammet får du välja att läsa specialkurser inom rättsområden som du är särskilt intresserad av. När det var min tur att välja kurser hade jag ännu inte fastnat för något särskilt rättsområde, allt verkade lika intressant. Då jag fick möjligheten att läsa ett år på universitetet i Utrecht i Nederländerna förkovrade jag mig inte bara i EU-rätt som var min plan, utan jag tog tillfället i akt att också läsa en kurs i rymdrätt; Space Law.

Vad jag lärde mig? Fortfarande minns jag att de internationella fördrag som finns, bl.a. The Outer Space Treaty, innebär att utforskningen av rymden ska ske för hela mänskligheten, att satelliter lämpligen placeras i den geostationära banan för att de ska följa med jordens rotation istället för att trilla ned samt att alla länder som kan skicka upp en rymdfarkost är skyldiga att bistå med det om det krävs för att undsätta nödställda astronauter. Det sistnämnda känns skönt att veta för det fall en rymdresa någon gång skulle bli aktuell.  

Hur kul det än var med rymdrätt är det inte det nu juridik som jag kommit att ägna mig åt.

Trots att jag inte ens var i närheten av att läsa entreprenadrätt på universitetet är det ett av mina specialområden. Det var faktiskt en ren slump att jag började på en advokatbyrå med denna inriktning. Att jag fortsatt är däremot ingen slump, utan det är för att jag fortfarande tycker att det är lika roligt efter alla dessa år. Jag får ägna mina dagar åt att arbeta med avtalsrätt, dessutom i samband med tekniska frågor vilket är en extra dimension.

De jag arbetar med är verksamma i bygg- och fastighetsbranschen. Det är mycket driftiga och drivna personer som verkligen har förmågan att få saker att hända, oavsett om de är fastighetsägare, entreprenörer eller konsulter. Att som juridisk rådgivare få vara med om att stötta i olika skeden i byggprojekt som genomförs är helt enkelt otroligt spännande och stimulerande. Särskilt om den hjälp jag kan ge leder till att tvister kan undvikas.

Ni undrar kanske om jag haft någon praktisk nytta av de kunskaper som jag fick genom mina specialkurser, förutom som samtalsämne vid lunchbordet på kontoret. Det kan vara svårt att uppfatta i det dagliga arbetet på advokatbyrån med upprättande av avtal, löpande rådgivning i pågående projekt och argumentation i domstol. Med häromdagen insåg jag vad som utgör de yttre begränsningslinjerna för den entreprenad- och fastighetsrätt vi på vår advokatbyrå ägnar oss åt om dagarna när en kollega beskrev hur långt en fastighet sträcker sig uppåt och att det är så högt ett flygplan kan flyga. Vad som kommer därefter; jo, där börjar rymden!

Viktoria Edelman
Advokat
AG Advokat