Nyheter

Fuskbyggarna anmäls – för fusk

Tv-programmet Fuskbyggarna har anmälts till Granskningsnämnden. Den anklagade hantverkaren Kenneth Möllefors anser att programmet farit med osanningar. Men Martin Timell tillbakavisar kritiken.

I avsnitt sju av TV4: s serie Fuskbyggarna besöks Bimba Molund och Stanley Holsteiner som byggt ett hus strax utanför Stockholm. I programmet skildras hur allt verkar ha gått fel. Huset har flera allvarliga brister som måste åtgärdas, bland annat vattenskador. Katastrofen är total men i slutänden är det familjen som blir stämda av entreprenören och inte tvärtom.

— De blev stämda på en miljon, felaktigt, kommenterar programledaren Martin Timell i programmet.

Men nu slår den anklagade hantverkaren, Kenneth Möllefors, tillbaka.

— De säger att jag är skyldig till en massa fel. Men det är jag inte för jag var inte ansvarig för bygget då de säger att jag var det. Jag var underentreprenör åt LVS, som hade ansvar. Sedan tog jag över LVS, då den dåvarande ägaren inte orkade bråka med husägarna som inte betalade, säger han.

Men har du och LVS gjort några fel i det aktuella fallet?

— Några fel kan ha begåtts men som sagt, beställarna släpade efter med betalningarna också.

Du har anmält programmet till Granskningsnämnden och nu förbereder du en stämningsansökan. Vad vill du uppnå?

— Fuskbyggarna har förtalat mig och utgivit felaktiga uppgifter. De ska inte få hänga ut oskyldiga människor på det här viset. Jag vet dock inte när ansökan kan lämnas in.

I dag har Kenneth Möllefors näringsförbud efter en dom i hovrätten.

— Det har att göra med rättsprocessen mot paret Bimba Molund och Stanley Holsteiner. Jag stämde dem för att få in obetalda fakturor men hovrätten fann att jag var ansvarig för företaget LVS vid tidpunkt då det ådrog sig skatteskulder. Men det var jag inte. Det har jag papper på. Nu har jag överklagat till Högsta domstolen men jag vet inte om eller när de tar upp fallet, säger Kenneth Möllefors.

Hantverkarens kritik får dock mothugg av redaktionen på Fuskbyggarna.

— Jag tror vare sig redaktionen, Ekdahl eller de drabbade håller med om att något skulle vara felaktigt. Vi kommer stolt att tala om att vi har gjort rätt och stå upp för programmet. Jag är stolt över det vi gjort, säger Martin Timell till Expressen.