Nyheter

Gävle-gel på väg att slå igenom

Tunnare isolering, effektivare filtrering och nya egenskaper hos betong. Ett nytt material från Gävleföretaget Svenska Aerogel är hett eftertraktat hos många industrier. I går kväll utsågs företaget till årets mest lovande inom miljöteknik.

– Det var hård konkurrens men juryn ansåg att vi hade den allra största potentialen, säger han till Nyteknik.se.

I går mottog Svenska Aerogel utmärkelsen ”årets företag” en prischeck på 100 000 kronor vid Skandinaviens största investerarforum för miljöteknik i Kista.

Företagets produkt är ett vitt pulver, en så kallad aerogel, med en rad attraktiva egenskaper.

Huvudbeståndsdelen är kisel som är så poröst att den inre ytan hos ett gram av materialet motsvarar en tennisplan. Det har mycket låg densitet, brinner inte och behåller sina egenskaper vid temperaturer uppemot 600 grader.

– Vi arbetar just nu tillsammans med 6 olika kunder i 12 projekt inom olika tillämpningsområden och inom ett halvår räknar jag med ett genombrott på marknaden, säger Anders Lundström.

Bland annat har företaget ett samarbete med byggmaterialjätten Lafarge. Exakt vad samarbetet går ut på vill Anders Lundström inte avslöja men materialet kan till exempel användas för att ge gipsskivor bättre egenskaper eller som effektiv isolering.

– Med vårt material går det att göra tunnare isolering. Isoleringsförmågan är en faktor tio bättre än vanlig glasull, säger Anders Lundström.

Den porösa ytan kan utnyttjas för att koppla på olika kemikalier som kan fånga oönskade ämnen i luft och gas.

– Vi undersöker också hur vi kan utnyttja aerogelens egenskaper vid betongtillverkning för att styra härdningsprocessen, säger Christer Sjöström, professor i byggnadsmaterialteknik vid högskolan i Gävle och en av företagets grundare.

Aerogeler är långt ifrån något nytt, materialet har bland annat används av Nasa för att samla in damm från rymden. Tillverkningsprocessen är dock både dyr och komplicerad och kräver autoklaver, med superkritisk torkning under noggrant reglerade tryck och temperaturer.

Svenska Aerogel har utvecklat en kemisk metod som enligt Anders Lundström sänker tillverkningskostnaden med 90 procent. Resultatet blir inte exakt detsamma men materialet har tillräckligt intressanta egenskaper för att det ska öppna helt nya marknader.

Detaljerna kring tillverkningen vill bolaget hålla hemligt.

– Men vi utesluter atutoklaven och de dyra produktionsstegen. Processen kan dessutom ske vid rumstemperatur.

Under nästa år planeras en produktionsanläggning med en kapacitet på 800 ton om året. För att klara detta söker företaget nu 10 miljoner i riskkapital.

Svenska Aerogel

Ort: Gävle

Grundat: 2000

Omsättning: 0

Anställda: 2

Patent: Ja

Riskkapital: Cirka 5 miljoner kronor från Innovationsbron, svenska affärsänglar samt investerare från Malaysia.

Torkad gel

En aerogel kan beskrivas som en gel där all vätska avlägsnats så att det enda som finns kvar är ett fast poröst ämne med mycket låg densitet. Porerna har en diameter på 1 till 100 nanometer.