Nyheter

Göteborgs stadsjurist: Fullständigt oacceptabelt

Efter Uppdrag gransknings avsnitt om en misstänkt muthärva i Göteborg reagerar stadsjuristen Gunnar Andersson. — Nu ska vi ha en allmän översyn av regelverket, säger han.

I SVT:s Uppdrag gransknings senaste program anklagas tjänstemän på Göteborgs kommun för att ha låtit sig mutas av byggföretagaren Stefan Allbäck och hans byggföretag Stefan Allbäck Byggnads.

Tjänstemännen ska ha haft privata affärer med byggföretagaren, samtidigt som de beställt uppdrag av hans företag. I programmet framkommer också att flera tips ska ha kommit in till kommunen om de påstådda affärerna. Det bekräftas av stadsjuristen Gunnar Andersson när Byggvärlden ringer upp.

— Ja. Det var två brev. Det första kom 2006 och det andra kom 2009, men det andra brevet såg jag inte förrän 2010, i mars. Det första var anonymt och pekade inte ut någon tjänsteman vilket det andra tipset gjorde. Det första tipset ledde till att vi gjorde en fördjupad kontroll för att se om det fanns brister i själva systemet och det fanns det, säger han.

Vad då för brister?
— Det vet jag inte exakt. Men det har sagts till mig att alla brister som hittades åtgärdades.

Men ni undersökte inte om enskilda tjänstemän gjort några fel?
— Nej. Ett anonymt brev där ingen tjänsteman pekas ut är inte tillräckligt för det. När det andra brevet kom så lämnade jag in det omgående till åklagare eftersom det där pekades ut en tjänsteman, säger Gunnar Andersson.

Kommunen har i samband med att detta uppdagats anklagats för att inte ha gjort tillräckligt utifrån tipsen. Vad säger du om det?
— Det är alltid lätt att sitta på läktaren och tycka. Vi har ju utrett. Sedan kan vi ju inte använda oss av samma teknik som i Uppdrag granskning. Vi kan inte åka runt till företagarens anställda och fråga hur saker gått till.

Vad händer nu på kommunen?
— Nu ska vi ha en allmän översyn av regelverket och se var vi kan förstärka kontrollen. Det är trots allt ett antal miljarder kronor som snurrar runt i staden. Det är inte konstigt om det uppkommer brister.

Vad tycker du om allt detta?
— Ja jag hoppade inte precis av glädje när jag såg programmet. Jag är ju också gammal åklagare så du kan ju gissa vad jag tycker. Om anklagelserna stämmer så är det så klart fullständigt oacceptabelt, säger Gunnar Andersson.