Nyheter

Gratis manualer årets innovation

Årets innovation i byggbranschen är projektet Utvecklade arbetsinstruktioner. I veckan fick vinnaren ta emot 50 000 kronor.

Det är Svenska byggbranschens utvecklingsfond, SBUF, som varje år delar ut ett pris för bästa innovation inom bygg, installation eller anläggning. Årets pris delades i veckan ut till projektet Utvecklade arbetsinstruktioner.

– Utvecklade arbetsinstruktioner tar oss ett steg framåt i en nyckelfråga för bygg- och vvs-företagen, nämligen bättre planering av byggproduktion, säger Ruben Aronsson, VD för SBUF.

Bakom innovationen finns Mats Persson på Lunds tekniska högskola. Tanken är att på webben samla tydliga och gratis manualer för alla moment i en byggprocess.

– I all sin enkelhet är det väldigt bra. Till exempel ska en platschef kunna sitta ned med sina medarbetare och lätt kunna ta fram en manual för en gjutning, säger Ruben Aronsson och tillägger att det antagligen är mindre byggföretag som kan ha nytta av manualen.

– Större företag är redan duktiga på att tillhandahålla kunskapen in house. Men för mindre företag kan det ibland vara svårt att tillgodogöra sig god kunskap om alla moment, säger han.

Förutom äran fick vinnaren ta emot 50 000 kronor.