Nyheter

Gröna Lund kan växa – på höjden

Åkt gunga har du kanske gjort, men på 90 meters höjd? Om några år kan du få chansen om du besöker Gröna Lund i Stockholm.

Nyligen avgjordes Gröna Lunds arkitekttävling om utformningen av en ny kättingflygare, vilket också kan beskrivas som en gunga av det något extremare slaget. Extrem blir i alla fall Starflyer, som Gröna Lunds planerade kättingflygare ska heta.

— Du åker upp till en höjd av 90 meter och där kommer du att snurra runt. Starflyer kommer att likna gungan som finns på Köpenhamns tivoli, fast vår blir högre. Vi vill ju så klart vara högst, säger Björn Österblom, fastighetschef på Gröna Lund.

Det var Wingårdh Arkitektkontor som vann tävlingen. På Wingårdhs hemsida står det att gungan blir statyliknande, speciellt på kvällen då attraktionen kommer att lysa inifrån.

Kättingflygaren ingår i en större satsning där Gröna Lund vill expandera på en parkeringsplats bredvid den existerande nöjesparken.

— Här vill vi också bygga en ny berg- och dalbana, säger Björn Österblom.

Det återstår dock en hel del innan Gröna Lunds expansion, som totalt beräknas gå på en halv miljard kronor, kan bli verklighet.

Björn Österblom gissar att bygget av Starflyer kan starta tidigast 2013, förutsatt att inga hinder dyker upp.