Nyheter

Grönt ljus för två nya finska kärnreaktorer

I dag sade den finländska riksdagen ja till att bygga två nya kärnreaktorer i Finland. Den ena kommer att byggas i Olkiluoto, den andra antingen i Simo tre mil från Haparanda eller i Pyhäjoki mittemot Skellefteå.

Den finländska regeringen sade i april ja till de båda energibolagen TVO:s och Fennovoimas ansökningar om att få bygga var sin ny reaktor medan man sade nej till Fortum, som får komma igen senare med en ny ansökan.

Att riksdagen skulle gå på regeringens linje har stått klart länge och dagens omröstning gav siffrorna 120 röster för och 72 röster emot.

Utanför riksdagen hade hundratals demonstranter samlats för att uppmana riksdagen att rösta nej. Och stämningen blev dyster då förslaget röstades igenom, rapporterade Hufvudsbladet för en stund sedan.

Det är Finlands största kärnkraftsoperatör TVO som nu får klarsignal att bygga en fjärde reaktor på Olkiloutohalvön i sydvästra Finland inte långt från Helsingfors.

TVO står för Teollisuuden Voima eller Industrins Kraft på svenska och ägarna är de stora finländska industriföretagen som Stora Enso, UPM Kymmänä, Kemira och Fortum.

Den andra reaktorn ska byggas av det nya företaget Fennovoima, som på svenska betyder Finlands Kraft. Fennovoima ägs också av storindustrin men har ett mycket mer spritt ägande än TVO med en mängd regionala energibolag i ägarkretsen.

Fennovoima hade från början fyra ställen som man tittade på men nu är man nere i två alternativ — Simo nära svenska gränsen i norr och Pyhäjoki tjugo mil söderut med Skellefteå emot sig på andra sidan Bottenviken.

Vilka som får bygga de nya reaktorerna och vilken teknik som ska användas är inte klart.

TVO har gått ut brett och redovisar fem olika alternativ:

  1. Kokarreaktorn ABWR från Toshiba Westinghouse
  2. Kokarreaktorn ESBWR från GE Hitachi
  3. Tryckvattenreaktorn APR1400 från Korea Hydro and Nuclear Power
  4. Tryckvattenreaktorn APWR från Mitsubishi
  5. Tryckvattenreaktorn EPR från Areva

Fennovoima har uppenbarligen kommit längre och är nere på tre alternativ:

  1. Kokarreaktorn ABWR från Toshiba Westinghouse
  2. Kokarreaktorn Kerena från Areva
  3. Tryckvattenreaktorn EPR från Areva

Först omkring 2020 väntas de nya anläggningarna vara i produktion och kunna kopplas in på elnätet.

Då kommer Finland att ha tre kärnkraftverk med sammanlagt sju reaktorer – TVO:s fyra reaktorer i Olkiluoto, Fennovoimas reaktor i antingen Simo eller Pyhäjoki samt Fortums två i Lovisa, som ligger en bit in i Finska viken.