Nyheter

”Hade blivit dyrare med svenska entreprenörer”

Flera svenska bolag vittnar om ett ökat utländskt intresse för svensk anläggningsmarknad. Enligt Vägverket har intresset lett till att priserna har blivit lägre.

Banverket och Vägverket arbetar aktivt för att öka konkurrensen i upphandlingarna. I höstas bjöd verken tillsammans med Stockholms stad in utländska entreprenörer för att göra reklam för kommande upphandlingar.

— Vi har flera utländska entreprenörer på Norra länken. Bara Skanska, Oden och Peab är svenska inom hela Norra länken, säger Lars Lilja, Vägverkets projektledare för delprojekt Norrtull.

Norra länken-kontrakten började bjudas ut under våren 2007. Sedan dess har Vägverket noterat ett ökat intresse bland utländska företag att delta i upphandlingar i Sverige. Även Banverket har sett ett ökat intresse från utlandet.
— När vi byggde Södra länken försökte vi få in utländska entreprenörer, men det gick ganska trögt, säger Lars Lilja.

Och priserna på Norra länken-kontrakten har blivit lägre tack vare det utländska intresset.
— Hade vi tagit svenska entreprenörer hade kontraktsummorna varit högre, säger Lars Lilja.

Han menar att konkurrens är ett sätt att få vettiga anbudspriser, men också ett sätt att få in kunnande och innovativa lösningar från utlandet.
— Det finns inte så många svenska entreprenörer, det är väl bara Skanska, NCC och Peab. Hittills har det varit en ganska skyddad marknad och det är få som har lämnat anbud spå stora jobb, säger Lars Lilja.

Tror du att de utländska företagen är här för att stanna?
— Ja, det kan man konstatera, åtminstone när det gäller Bilfinger Berger, säger Lars Lilja.

Skanska och NCC har känt av den utländska närvaron på den svenska anläggningsmarknaden.
— Framför allt i stora anläggningsprojekt, säger Per-Lennart Berg, pressansvarig på Skanska.

— Konkurrensen på svensk anläggningsmarknad är hård och har varit så under ett antal år. Att tyska och andra företag kommer in på marknaden gör att konkurrensen skärps ytterligare, men det är inte något drastiskt steg, säger Tomas Carlsson, vd på NCC Construction Sverige.

Och Tomas Carlsson välkomnar den utländska närvaron.
— Sund konkurrens är alltid bra. Det här är en process som långsiktigt kommer att gynna oss alla i och med att anläggningsmarknaden i Sverige blir vassare och effektivare, säger han.