Nyheter

Hallå där Helene Hasselskog…

… personaldirektör på JM som efter drygt fyra år på sin post, snart går vidare till Proffice. Varför slutar du på JM?

— JM är en fantastisk arbetsplats men det är dags för mig att gå vidare och utvecklas i min yrkesroll. Nu blir jag HR-direktör på Proffice.

Vad har du lärt dig under din tid i byggbranschen?

— Att det är en bransch med långsiktigt tänkande och ett kvalitetstänk. Sedan har jag mött massor med kompetenta människor som lärt mig mycket.

När jag intervjuade dig för två år sedan sade du att byggbranschens största utmaning är att mota personalbristen? Har det hänt något sedan dess?

— Nej, läget är om möjligt ännu värre nu än tidigare. Bara i år går cirka 125 000 personer i pension i Sverige samtidigt som konjunkturen vänder. Det är klart att byggbranschen som har många äldre medarbetare kommer att påverkas av det. Det är och kommer att bli svårt att hitta kompetenta medarbetare, för byggbranschen i första hand chefer inom produktion.

Du sade i samma intervju att delar av branschen fortfarande har en gubbig stämning. Hur står det till på den fronten numera?

— Det går åt rätt håll, men det finns mer att göra. Vi kallar till exempel fortfarande våra hantverkare för ”gubbar”. Det kanske börjar bli dags att sluta med det om vi nu menar allvar med att vi välkomnar även kvinnor i byggbranschen? Jag tror också att branschen mår bra av en mångfald och då tänker jag inte bara på att ta in fler kvinnor eller medarbetare med utländsk härkomst, utan även från andra branscher.

Helene Hasselskog tillträder sitt nya jobb senast den 1 december i år.