Nyheter

Han bygger Manhattan <br/>- i källaren

En del bygger pepparkakshus. Andra bygger betydligt större. 19-årige Lucas Stensö De Marie bygger just nu en modell av städernas stad.<br/> – Jag älskar städer, när jag ser en stadslinje är det något jag tilltalas av, förklarar Lucas Stensö De Marie

Det hela började vintern 2006 då Lucas klass på högstadiet hade i uppgift att arbeta kring temat ”Future city”.

– Då gjorde jag en fiktiv stad och det var så roligt att jag skippade raster och skolkade från andra ämnen. Efter det upptäckte jag Google Earth på nätet där man kan se hela städer i 3d. Då föddes idén att bygga en modell av New York, säger han.

Lucas bygger sina hus i källaren i Stockholmsförorten Tallkrogen i balsaträ och i skala 1:3000.

Men innan husen sätts på plats ritar han upp gatunätet.

– Jag jobbar i perioder. När jag håller på så kan jag jobba i veckor eller månader i sträck. Och gärna på nätterna.

– Jag har sökt samhällsbyggarprogrammet på KTH till hösten. Och jag hoppas på att få jobba inom byggbranschen. I somras jobbade jag på Peabs kalkylavdelning. Jag vill göra någonting liknande även denna sommar.

– Det vore roligt att bygga Chicago. Men jag vet inte riktigt vart allt skulle ta vägen när jag flyttar hemifrån. Kanske att jag säljer det eller så får pappa slänga modellerna när jag inte tittar på.

Lucas Stensö De Marie säger att han kan namnge de flesta av skyskraporna som han byggt modeller av, samt att nedre delen av Manhattan känns lite som hans stad.

Och om bara en vecka går en dröm i uppfyllelse.

– Jag och pappa åker till New York då. Jag har aldrig varit där och det ska bli så kul. De har en jättelik modell av New York i stadsdelen Queens. Den måste jag se. Fast är den för snygg så tänker jag nog: fan också, ha ha, säger han.